Liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR au decis care vor fi prețurile la energie electrică și gaze după reglementarea pieței care se va aplica de la începutul anului 2023.
Reglementarea prețului la energie electrică a fost pentru prima dată propusă de coaliția de guvernare în anul 2022. Inițiativa a venit din partea președintelui URMR, Kelemen Hunor, care ulterior a fost susținută și de social-democrați. Deși nu toți reprezentanții politici au fost de acord cu acestă măsură, aceasta se va aplica începând cu 1 ianuarie 2023 pentru jumătate de an sau poate chiar un an întreg, cu posibile prelungiri în funcție de evenimentele viitoare.
Furnizorii și distribuitorii de energie sunt de acord cu măsurile discutate în coaliția de guvernare. O decizie finală cu privire la introducerea reglementării prețului la energie urmează să fie luată în ședința de coaliție, care va avea loc luni, 24 octombrie 2022.
Deși la nivel european s-a renunțat de câtiva ani la prețurile fixe, reprezentanții PSD susțin că prin revenirea la reglementarea pieței s-ar pune capăt tranzacțiilor speculative cu energie, iar operatorii serioși vor funcționa eficient. Piața energiei este una liberă, însă după izbucnirea războiului în Ucraina, Comisia Europeană ia în calcul reglementarea pieței pentru o perioadă nedeterminată.
Citeste si: Școli închise în această iarnă din cauza lipsei de căldură? Răspunsul premierului Ciucă
Deși prețurile reglementate propuse de PSD sunt încă în discuție, acestea ar putea arăta astfel:
Românii care au avut un consum mare de energie vor primi facturi pe 5 luni. Acest lucru se întâmplă, deoarece un mare furnizor nu a emis facturi în ultima perioadă.
„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni", a explicat vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Românii au în propria casă aparate electrocasnice care consumă foarte mult curent electric. Deși aceștia sunt tentați să creadă că pot face economie utilizând electrocasnice vechi, acest lucru nu este adevărat. Se știe că frigiderul și mașina de spălat sunt cele care consumă o cantitate mare de energie elctrică, însă se pare că acest lucru se întâmplă când sunt vechi. Electrocasnicele mai vechi de 10 ani, întârzierea facturilor, precum și scumpirea kilowattului sunt motivele pentru care românii vor primi facturi mai mari în perioada următoare.