În mai puțin de două luni, românii vor sărbători Nașterea Domnului, pe data de 25 decembrie, astfel că ei se pregătesc temeinic pentru această mare sărbătoare. Postul Crăciunului începe anul acesta pe data de 15 noiembrie și reprezintă cel mai bun moment în care credincioșii își pot curăța atât sufletul, cât și trupul pentru a se pregăti pentru una dintre cele mai mari sărbători din an.
Citește și: Cât costă sa vizitezi în 2023 Laponia, țara lui Moș Crăciun?
În 2023, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este pe data de 14 noiembrie, fiind ultima zi în care credincioșii pot mânca alimente de origine animală. Așadar, în această zi, nu trebuie să lipsească de pe masa românilor plăcintele pregătite de gospodine, vinul și fripturile. Potrivit tradiției, fața de masă trebuie să fie albă și este important ca pe masă să existe sarea și pâinea, dar și o icoană.
Postul Crăciunului începe pe data de 15 noiembrie 2023, când românii vor scoate din alimentația lor carnea, ouăle, smântăna, laptele, untul și iaurtul pentru a se pregăti fizic de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.
Prin durata de 40 de zile a Postului Crăciunului ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, credincioșii de pretutindeni se pregătesc și ei la rândul lor, fizic dar și sufletește, pentru a primi Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.
Din cele 40 de zile în care se ține post, 15 sunt cu dezlegare la pește, astfel că românii consumă diverse preparate care au la bază acest aliment. Prima mare sărbătoare din timpul Postului Crăciunului este pe data de 21 noiembrie, când Maica Domnului a intrat în templul din Ierusalim. Până la această sărbătoare și în perioada 20-24 decembrie, postul este mai aspru, astfel că nu se face dezlegare, așa cum se întâmplă în restul zilelor de sâmbătă și duminică din post.
Citește și: Orașele din Europa cu cele mai frumoase târguri de Crăciun în 2023. Bucureștiul este și el pe listă
În ziua de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, românii țin cont de anumite tradiții și obiceiuri, care marchează intrarea în una dintre cele mai importante perioade de post din an. În primul rând, aceștia organizează o masă festivă, alături de familie, la care sunt servite preparatele de dulce de la care se vor abține pentru următoarele 40 de zile. În cazul în care aceștia aleg să consume carne de pui, pieptul gâinii va arăta cum va fi iarna anul acesta. Așadar, dacă pieptul este mare și gras, atunci iarna va fi grea și friguroasă, însă dacă va fi mic și fără grăsime, atunci va fi o iarnă lejeră și plină de rod.
În anumite regiuni ale țării, finii duc plocon nașilor, care constă într-o găină friptă, un colac mare și o sticlă de vin. Prin această tradiție, finilor le sunt iertate greșelile pe care le-au făcut în timpul anului, iar ulterior servesc plăcinte și alte bunătăți.
Vasele care sunt folosite la mesele festive trebuie să fie așezate cu gura în jos, pentru ca familia și casa să fie ferite de rele. De asemenea, acestea trebuie să fie spălate în aceeași, deoarece vasele trebuie să fie pregătite pentru perioada de post, în care nu se vor consuma alimente de origine animală.
Femeile au obiceiul de a spăla așternuturile și fețele de masă în ziua de 14 noiembrie, pentru ca acestea să rămână curate tot anul. Un alt obicei de care se ține cont în anumite zone ale țării este bătutul pernelor, deoarece se crede că fetele nemăritate care fac acest lucru își vor găsi curând ursitul.
Pe data de 14 noiembrie se ung ușile și ferestrele cu usturoi pentru a feri casa de spiritele rele. Mai mult chiar, românii au grijă să comsume stafide și fructe uscate de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului pentru a avea spor în toate anul viitor.