Halloweenul este una dintre cele mai populare sărbători la nivel mondial și în fiecare an pică pe data de 31 octombrie. Numele acesteia s-a format de la „All Hallows”, care se traduce „noaptea sfinților”, și „evening”, care înseamnă seară sau ajun. Prin urmare, se referă la ajunul Zilei Tuturor Sfinților.
Citește și: Cum se înțelege Anca Țurcașiu cu nora ei, Andreea: "Dacă te întâlnești cu ea, într-un sfert de oră..."
Biblia nu menționează Halloween -ul, deoarece sărbătoarea s-a dezvoltat la câteva secole după ce aceasta a fost scrisă. Totuși, Sfânta Scriptură cuprinde învățături despre moarte, întuneric, spiritualitate sau lumea de dincolo.
„Nu (n.r. nu este menționat Halloweenu-ul), în tradiția noastră este cultul morților. Și acum sâmbătă, pe 2 noiembrie este pomenirea morților, a celor care au plecat în împărăția lui Dumnezeu. Împărăția lui Dumnezeu nu este localizată fizic, ea este o stare și se află acolo unde domnește pacea, legea și bucuria eternă.
Deși Halloween -ul a evoluat și s-a răspândit în mai multe state, creștinismul rămâne ferm opus rădăcinilor acestei sărbători, care sunt legate de păgânism. Halloween-ul reprezintă acea perioadă din an, în care se consideră că granițele dintre lumea celor vii și lumea de dincolo devin neclare. În religia creștină, sărbătoarea este asociată cu satanismul și ocultismul. Deși pentru mulți tradițiile de Halloween sunt considerate inofensive, originile sărbătorii nu sunt privite cu ochi buni de biserică.
„Ceea ce s-a spus pe rețelele de socializare este că unul dintre fondatorii sau mai mulți fondatori ai lucrurilor satanice se lăudau că în sfârșit Satana are o zi (nr. Halloween-ul) în care este preamărit de către părinți și copii. Ceea ce este deplasat. Cert este că se nimerește cu pomenirea morților, sâmbătă acum la noi, în biserica ortodoxă se sărbătorește pomenirea morților.
Deja lucrurile au luat-o razna în sensul că la Chicago este o biserică închinată diavolului, care are și un patriarh, iar în Franța e biserica lui Lucifer. La noi nu există așa ceva. Copiii vin la împărtășit, copiii vin la biserică, alături de părinți. Influența este negativă, deoarece copiii trebuie să învețe lucrurile morale. Nu știu dacă putem noi să alungăm chestia asta, dar să nu ia amploare, cum e în America sau Franța, unde am înțeles că 70% s-au declarat atei și probabil că ei îmbrățișează și genul acesta de sărbători. Satana, din punctul de vedere al Sfinților Părinți, este cel care atacă simțurile și atunci facem lucrurile la care ne îndeamnă el.”, a mai spus preotul Gheorghe Gheorghe.