Close sidebar
Stiri

Ce semnificație are ziua de 1 Decembrie pentru români. Tradiții de Ziua Națională a României

Ce semnificație are ziua istorică de 1 Decembrie? [Sursa foto: freepik]

Pe data de 1 Decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României. Iată care sunt tradițiile care marchează această zi de sărbătoare.


In articol:

Ziua istorică de 1 Decembrie este un prilej de sărbătoare pentru românii de pretutindeni, deoarece la această dată este celebrată an de an Ziua Națională a României. Cu această ocazie, vor avea loc parade militare și manifestări artistice în marile orașe din țară, la care românii pot participa pentru a se bucura de tradițiile și istoria țării noastre.

Iată ce semnificație are ziua de 1 Decembrie, precum și care sunt obiceiurile de care se ține cont în fiecare an.

Citește și: Spune-le ”La mulți ani” celor care poartă numele Sfântului Andrei. Cele mai frumoase 23 de mesaje pentru 2023

Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an pe 1 Decembrie
De Ziua Națională a României au loc parade militare la București și Alba-Iulia[Sursa foto: Facebook]

Ce semnificație are ziua istorică de 1 Decembrie pentru români?

Data de 1 Decembrie a fost proclamată Ziua Națională a României prin Legea nr.

10 din 31 iulie 1990, astfel că în prezent românii sărbătoresc la începutul iernii unul dintre cele mai importante momente din istoria lor. La data de 1 decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor a fost convocată la Alba-Iulia, unde a fost votată în unanimitate unirea Transilvaniei, a Crișanei și a Maramureșului cu România. Această hotărâre a fost luată după ce la 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei cu România și la 28 noiembrie 1919, unirea cu Bucovina. Guvernul României ratifică Marea Unire pe data de 11 decembrie, iar declarația de la Alba Iulia ajunge la Regele Ferdinand, care promulgă în aceeași zi decretul de sancționare a unirii. 

Care sunt tradițiile de care se ține cont de Ziua Națională a României?
Tradițiile și obiceiurile care se respectă an de an de 1 Decembrie[Sursa foto: freepik]

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 marchează cel mai important moment din istoria României, astfel că Ziua Națională este sărbătorită anual la această dată de către românii de pretutindeni. În anii ce au urmat după ce ziua de 1 Decembrie a fost proclamată Ziua Națională a României, au avut loc numeroase manifestații militare și religioase, atât la Alba-Iulia, locul în care s-a înfăptuit Marea Unire, cât și în Capitală și alte orașe din

țara noastră. 

Citește și: 1 Decembrie 2023: De ce se sărbătorește Ziua Națională a României pe această dată? Semnificația istorică a zilei

Care sunt tradițiile de care se ține cont de Ziua Națională a României?

Ziua Națională a României este un prilej de bucurie pentru toți românii, dar și o sărbătoare marcată de tradiții și obiceiuri, prin care ne celebrăm țara an de an. Cu siguranță, cele mai celebre evenimente care au loc în fiecare an sunt paradele militare organizate la București și Alba-Iulia, dar și manifestările culturale și depunerile de coroane la monumentele eroilor. 

Parada militară din Piața Arcului de Triumf din București va avea loc vineri, 1 decembrie, începând cu ora 11:00. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării, care a mai precizat și că, alături de trupele Armatei României vor defila și militari străini din cadrul detașamentelor dislocate în țara noastră, precum și din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. De asemenea, Drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, în timp ce la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.  

La fel ca în alți ani, și în 2023 vom avea o paradă militară cu trupe și tehnică de luptă la Alba Iulia, care va marca în mod spectaculos Ziua Națională a României în locul în care s-a înfăptuit Marea Unire. Până în acest moment nu au fost dezvăluite detalii cu privire la amploarea paradei, însă ar trebui să ne așteptăm ca efectivele de militari și tehnică de luptă de la ceremonialul militar să fie mai numeroase decât anul trecut.  

Tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie. Ce se face de Ziua Națională a României?
Manifestările artistice de 1 Decembrie sunt un motiv de bucurie pentru toți românii[Sursa foto: freepik]

În ziua de 1 Decembrie au loc concerte dedicate Zilei Naționale a României, spectacole în aer liber cu dansuri tradiționale și muzică populară, se practică trasul cu pușca, iar militari defilează pe cai albi. În plus, în anumite zone ale țării sunt organizate târguri și festivaluri la care se servesc preparate tradiționale românești, cum ar fi: fasole cu ciolan ori costiță, sarmale, țuică fiartă și vin.

În grădinițele și școlile din toată țara sunt organizate serbări și concerte dedicate zilei de 1 Decembrie, iar în biserici și mănăstiri se organizează o slujbă specială, denimită „Te deum”, în cadrul căreia sunt pomeniți eroii neamului românesc.