- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Ce spune strania profeție a Sfântului Malachia despre Papa Francisc. Ar putea fi ultimul papă înainte de Apocalipsă?

După moartea Papei Francisc la 88 de ani, au început pregătirile pentru organizarea conclavului, în urma căruia se va decice cine va prelua Sfântul Scaun. În timp ce o lume întreagă încearcă să ghicească succesorul Suveranului Pontif, o profeție din secolul al XII-lea, făcută de Sfântul Malachia, un episcop irlandez, anunță întoarcerea apostolului Petru. Iată ce s-ar întâmpla dacă profeția s-ar adeveri.
Citește și: Cine sunt ceilalți 6 concurenți de la ”Tempting Fortune România”, noul reality show prezentat de Zoli Toth?
Ce s-ar întâmpla dacă succesorul lui Francisc ar fi apostolul Petru?
Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște, iar de atunci au început să apară speculații cu privire la cine îi va succeda în fruntea Bisericii Catolice. Această perioadă de tranziţie cunoscută sub numele de „Sede vacante” („Scaun vacant”) este marcată de numeroase teorii cu privire la viitorul Sfântului Scaun, reînviind chiar vechi profeţii, unele mai obscure decât altele.

După o călătorie la Roma, se spune că acest cleric a avut o viziune care i-a dat lista papilor până la întoarcerea Sfântului Petru, cu alte cuvinte, până la sfârşitul timpurilor. Potrivit numărului de pontifi de pe listă, ultimul care a exercitat această funcţie ar fi fost chiar Papa Francisc.
Ce arată teoria Sfântului Malachia?
Deşi nu s-a păstrat nicio relatare scrisă de la Sfântul Malachia, la sfârşitul secolului al XVI-lea, un călugăr benedictin i-a aşternut teoria pe hârtie. „Profeţia” începe în 1143, anul în care episcopul irlandez l-a întâlnit pe Papa Celestin al II-lea de la acea vreme.
Acesta a întocmit o listă de 111 papi până la întoarcerea Sfântului Petru. Fiecare este desemnat printr-un număr atribuit în ordine, precum şi un scurt motto care îi caracterizează pontificatul. Textul se încheie cu această predicţie escatologică: „ În persecuţia finală a Sfintei Biserici Romane, scaunul va fi ocupat de Petru Romanul, care va paşte oile prin multe necazuri, după care cetatea celor şapte coline va fi distrusă, iar temutul Judecător va judeca poporul”.Pe lista pontifilor de la Celestin al II-lea încoace, ultimul ar fi Papa Francisc, căruia i se atribuie sintagma „de gloria olivae” (glorie măslinului). Conform calculelor unor teologi, profeţia lui Malachi prevedea întoarcerea lui Petru în 2027 sau 2033, corespunzând celor 2000 de ani de la moartea lui Hristos. Credibilitatea acordată acestei profeţii provine din faptul că mai multe sintagme conţin coincidenţe remarcabile cu caracteristicile domniilor anumitor papi.
De exemplu, papa Pius al VII-lea este menţionat prin expresia „Aquila rapax” (sau „vultur răpitor”), o sintagmă care poate fi legată de relaţia conflictuală dintre pontif şi Napoleon Bonaparte. În mod similar, motto-ul legat de Inocenţiu al XII-lea, papă care a murit în 1700, se traduce prin „greblă la uşă”. Or, stema familiei Pignatelli, din care provenea papa, includea un greblă. O altă coincidenţă este că Pius al VI-lea este denumit „Peregrinus apostolicus” sau „călător apostolic”. Or, el a călătorit mult prin Europa până când a fost deportat la Valencia de către Directorat.
Citește și: De ce NU se mai organizează în 2025 Festivalul Neversea
Profeţia Papilor este infirmată de mulţi istorici
Cu toate acestea, fiecare sintagmă din teoria lui Malachia, atribuită unui papă, este deschisă unei game largi de interpretări, pe care exegeţii se străduiesc să le împace cu realitatea. Mai mult chiar, o expresie poate fi aplicată în retrospectivă mai multor papi. De asemenea, Profeţia Papilor este infirmată de mulţi istorici, din diverse motive. Aceasta a fost publicată la mai bine de trei secole şi jumătate după moartea Sfântului Malachia și nu a fost găsit niciun manuscris din timpul lui, astfel că au rămas doar zvonuri despre pergamente transferate de la o mănăstire la alta.

Şi mai tulburătoare este tăcerea Sfântului Bernard de Clairvaux, care a fost prieten şi biograf al lui Malachia. Acesta nu menţionează nicio profeţie de-a lungul panegiricului pe care îl scrie despre episcopul irlandez.
În plus, în 1950, revista L'Ami du clergé nota că toate prezicerile referitoare la papi, făcute înainte de 1595, anul publicării textului teoriei lui Malachia, erau legate doar de blazoanele familiilor papilor, în timp ce formulele de după această dată îşi găseau sensul doar după ce aveau loc evenimente importante, precum conflictul dintre Napoleon şi Pius al VII-lea. Aşadar, Arnold Wion, călugărul care a scris predicţia lui Malachia, ar fi putut inventa formulele prin simpla analiză a stemelor familiilor foştilor papi.