Close sidebar
Stiri

Ce temperatură are apa mării în primul weekend din iunie 2021

[Sursa foto: Facebook]

Am intrat în prima lună de vară, iar românii abia aşteaptă să dea o fugă la mare, chiar din acest weekend.


In articol:

 După atâtea luni de stat în case, un weekend la mare este binevenit. Autorităţile au şi relaxat măsurile de prevenţie împotriva COVID-19, aşa că se anunţă un weekend plin la mare, încă din prima săptămână a acestei veri. Se poate face însă baie în mare?

Ce temperatură are apa Mării Negre în primul weekend al verii

  Toată lumea vrea la mare, în vacanţă, însă doar cei foarte curajoşi sau obişnuiţi cu temperaturile scăzute pot face baie în apa mării în acest weekend. Temperaturile neobişnuit de scăzute din această perioadă s-au resimţit şi la malul mării, aşa că mai avem de aşteptat până ca apa să ajungă la temperatura potrivită. 

 "Avem fluctuații naturale peste care se suprapune semnalul încălzirii globale și atunci simțim efectul cumulat.

Pe acest efect cumulat, cu fluctuații, poți să ai și episoade reci. Ceea ce simțim noi acuma nu trebuie să vedem ca pe ceva global, din păcate. E tot un semn al perturbațiilor. Arctica se încălzește, aerul rece de acolo are șanse să facă probleme izolat în unele zone, deci există o reașezare continuă pe care natura încearcă să o realizeze, în condițiile în care omul o modifică", a declarat climatologul Roxana Bujariu, la Digi 24.

Ce temperatură are apa mării în primul weekend din iunie 2021

 Vineri, 4 iunie, apa mării va avea doar 19,5 grade, sâmbătă va avea 20 de grade, iar duminică, 19,8 grade. Apa este rece pentru scăldat, dar acceptabilă pentru scufundări scurte, pentru persoanele cu o stare fizică bună. Expunerea pentru o perioadă lungă într-o apă atât de rece poate duce şi la hipotermie severă. Totuşi, contează mult şi temperatura de afară. Termometrele vor arăta în jur de 20 de garde celsius în acest weekend, la malul mării. 

 Apa se va încălzi mai mult abia din luna iulie. "Vor exista episoade de caniculă în timpul verii, dar probabilitatea cea mai mare este să fie în partea a doua a sezonului, august sau chiar septembrie putând avea astfel de evenimente meteorologice. Anul trecut am avut un val de căldură chiar la începutul lunii septembrie. Am avut atunci chiar egalări sau depășiri de recorduri pentru zilele respective din șirul de observații. Există și un semnal că vara va fi mai degrabă secetoasă decât nu, dar este vorba de o exprimare probabilistă și scorurile la precipitații când faci estimări pe sezon sunt mult mai mici chiar și decât cea pentru temperatură, care oricum sunt mici – 60%", a mai spus Roxana Bujariu, pentru Digi 24.