Așa cum s-a întâmplat și în cazul accidentului de la 2 Mai, când Vlad Pascu a omorât doi tineri, tot mai multe accidente din România se produc din cauza conducerii sub influența substanțelor interzise.
Polițistii din România folosesc aparate DrugTest marca Dräger pentru a depista șoferii care conduc sub influența substanțelor interzise, modelul fiind DrugTest 5000.
Aparatul DrugTest este format dintr-un kit de testare, alcătuit dintr-un adaptor de mici dimensiuni și un burețel, care trebuie să fie ținut sub limbă de către șoferul testat pentru câteva secunde, astfel încât burețelul să fie îmbibat de salivă, urmând ca mai apoi să fie întrodus în aparatul propriu-zis.
Operațiunea de testare cu aparatul DrugTest 500 durează doar câteva secunde, iar aparatul va afișa câte substanțe interzise conține saliva, dar și care sunt acestea. Aparatul poate depista majoritatea substanțelor stupefiante, cum ar fi:Amfetamină, Benzodiazepină, Delta-9- tetrahidrocanabinol (THC), cocaină, metamfetamină, opiacee, metadonă și ketamină.
În cazul în care un șofer este prins drogat la volan, acesta va fi condus de către agenții de la Poliția Rutieră la cel mai apropiat spital, unde îi vor fi recoltate probele biologice, pentru a stabili cu exactitate substanța care este prezentă în organism. Indiferent de substanța consumată, șoferul se va alege cu dosar penal, deoarece conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor interzise reprezintă o infracțiune, care poate pune în pericol viața mai multor oameni. Potrivit articolului 336 din Codul Penal, șoferii pot primi o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă penală. De asemenea, aceștia vor rămâne fără permis pentru o perioadă de timp, deoarece rezultatele care vin de la INML nu se dau pe loc.
Începând cu anul 2023, guvernul a reglementat posibilitatea recuperării permisului de conducere în cazul unor șoferi care au fost testați pentru conducerea sub influența substanțelor interzise. Reglementarea se face în baza analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive. Prin urmare, șoferii își pot recupera permisul de conducere dacă analiza probelor este negativă.
Așadar, permisul de conducere reținut poate fi restituit șoferului în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale în condițiile legii. Durata restituirii permisului de conducere diferă de la o unitate de parchet la alta, iar până atunci dreptul de a conduce este grevat de suspendare.