Dacă ați petrecut ceva timp în aer liber, probabil că ați întâlnit căpușe la un moment dat. Mușcăturile de căpușe pot îmbolnăvi oamenii. Mai jos sunt câțiva pași pe care îi puteți face după o mușcătură de căpușă pentru a reduce șansele de a vă îmbolnăvi.
Citeste si: Dimineața Nebună: Singurul traseu de drumeție din lume pe care turiștii nu au voie să vorbească- AUDIO
Căpușele sunt niște insecte mici, care sug sânge. Sunt arahnide, ceea ce înseamnă că sunt înrudite cu păianjenii. Culorile lor pot varia de la nuanțe de maro până la maro-roșcat și negru. Pe măsură ce iau mai mult sânge, căpușele cresc. După ce o căpușă se hrănește cu gazda sa timp de câteva zile, se umflă și poate deveni verde-albăstruie.
Este important să vă adresați medicului dumneavoastră cât mai curând posibil după o mușcătură de căpușă, chiar dacă nu aveți simptome. De exemplu, în zonele țării în care boala Lyme este frecventă, medicii vă pot recomanda, în anumite condiții, să primiți tratament pentru boala Lyme după o mușcătură de căpușă chiar înainte de apariția simptomelor.
Citeste si: Cum să îţi prelungeşti valabilitatea certificatului COVID-19?
Căpușele pot rămâne atașate de piele până la 10 zile după prima mușcătură. Ele devin mai mari și mai ușor de observat pe măsură ce timpul trece.
Simptomele bolii Lyme pot apărea între 3 și 30 de zile după ce ați fost mușcat.
Înțepăturile de căpușe sunt de obicei inofensive și pot să nu producă simptome. Dar dacă sunteți alergic la mușcăturile de căpușe, este posibil să aveți: durere sau umflare la locul mușcăturii, o erupție cutanată, o senzație de arsură la locul mușcăturii, vezicule dificultăți de respirație, dacă aveți o alergie severă.