• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Cei mai folosiți îndulcitori artificiali și efectele lor asupra corpului

îndulcitori artificiali și efectele lor asupra corpului
Cei mai folosiți îndulcitori artificiali și efectele lor asupra corpului [Sursa foto: Pexels.com]
Îndulcitorii artificiali se regăsesc în foarte multe produse cu eticheta „fără zahăr” - de care încercăm să ne ferim cât mai mult - sau „dietetic”. Marele lor avantaj este că au zero calorii, însă, consumați în exces, ar putea să ne dăuneze.

Din acest motiv este indicat să te informezi atunci când cumperi ceva și să vezi ce efecte are înlocuitorul de zahăr pe care îl consumi. Iată o listă cu cei mai folosiți îndulcitori artificiali și efectele lor asupra corpului:

Sucraloza

Este un aditiv alimentar (E955) folosit la scară largă în industria alimentară, dar și la lichidele pentru țigări electronice. Este de 600 de ori mai dulce decât zahărul și are un gust plăcut și curat, tolerat foarte bine de oricine. Deși este un îndulcitor noncaloric, tot mai multe studii spun că nu ajută la scăderea în greutate. În plus, s-a dovedit că are un efect dăunător asupra bacteriilor intestinale, existând o legătură directă între cantitatea de sucraloză ingerată și riscul bolilor inflamatorii intestinale. Provoacă, de asemenea, balonare, iar atunci când este procesată la temperaturi ridicate poate produce compuși cu potențial toxic. Despre sucraloză vei găsi explicații pe larg în articolul de pe OnePuff.

Aspartam

Aspartamul este un alt îndulcitor artificial (E951) utilizat foarte mult la produsele alimentare dietetice și la băuturile de tip „light”, fără zahăr. Deși este unul dintre cei mai întâlniți îndulcitori artificiali, există peste 900 de studii care arată că acest aditiv are efecte nocive asupra organismului, în timp ce doar 200 susțin că substanța poate fi consumată fără nicio problemă. Potrivit healthline.com, aspartamul a fost asociat cu o serie de afecțiuni, între care: cancer, convulsii, alergii, probleme ale pielii, dureri de cap, depresie, amețeli, tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate, boala Alzheimer, lupus sau creștere în greutate.

Zaharina

Zaharina (E954) este de 300 de ori mai dulce decât zahărul și este recunoscută după gustul metalic sau amar. Aportul caloric este zero și este eliminată din corp fără a trece prin sânge, este stabilă la temperaturi ridicate, utilă în curele de slăbire și nu provoacă apariția cariilor dentare. În anii ‘60, anumite studii au indicat că ar avea efect cancerigen la animale, însă după două decenii, alte studii au spus că acest efect era generat de faptul că respectivele animale primiseră cantități excesive de zaharină. Cercetările actuale spun că, în doze normale, zaharina nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Acesulfam de potasiu

Acesulfamul de potasiu (E950) sau acesulfam K este un îndulcitor de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi alte organizaţii medicale îl consideră ca fiind un îndulcitor sigur, fără efecte grave asupra sănătăţii. Totuși, se recomandă o limitare a consumului. În unele cazuri poate avea efecte adverse, printre care: crampe abdominale, greaţă, senzaţie de vomă, diaree, reacţii alergice.

Neotam

Neotamul (E961) este un îndulcitor artificial de aproximativ 7000-13000 de ori mai dulce decât zahărul. E961 a fost descoperit în 1990 şi aprobat în SUA în 2002. În Uniunea Europeană a fost aprobat în 2010. Este un îndulcitor destul de stabil, utilizat în băuturi şi alimente. Studiile efectuate pe animale au arătat efecte doar dacă se depăşeşte doza de 200 mg/ kgc. Efectele secundare întâlnite au fost: creşterea concentraţiei de fosfatază alcalină la nivelul ficatului, creşterea greutăţii ficatului, scăderea în greutate, scăderea numărului de globule roşii şi a concentraţiei de hemoglobină. Fiind un îndulcitor relativ nou, studiile privind efectul acestei substanțe pe termen lung lipsesc și de aceea este recomandată utilizarea ei cu precauție.