Close sidebar
Stiri

Cele mai frecvente şase verbe pe care le folosim greșit în limba română. Cum se scrie corect: mi-ar plăcea sau mi-ar place

[Sursa foto: Facebook ]

În limba română există câteva verbe pe care multe persoane le folosesc greşit. Iată care sunt cele mai frecvente greşeli!


In articol:

 Limba română nu este foarte simplă şi multe persoane cad în capcana greşelilor, mai ales când vine vorba despre verbe. Una dintre cele mai frecvente greşeli este folosirea formei "mi-ar place".

6 verbe pe care le folosim greşit în limba română

 Folosirea greşită a formei de condiţional optativ a verbului "a plăcea" este foarte des întâlnită.

Forma corectă este "mi-ar plăcea să plecăm" şi nu "mi-ar place să plecăm", pentru că modul condiţional optativ se formează cu ajutorul infinitivului, iar exprimarea corectă este "a plăcea", nu "a place".

 O mare confuzie se face şi între două verbe care exprimă aceeaşi idee, "a vrea" şi "a voi". Greşeala apare atunci când vrem să formăm la indicativ, timpul imperfect. Multe persoane folosesc expresia "Eu vroiam să mergem la plimbare", care este total greşită.

Formele corecte sunt eu vream/voiam, tu voiai (mai rar – vreai), el vrea/voia, noi vream/voiam, voi vreați/voiați, ei vreau/voiau. 

 Şi verbul "a face" le dă ceva bătăi de cap românilor, în special forma sa de imperativ negativ. Multe persoane folosesc expresia "nu fă asta", care este total greşită. Forma corectă la persoana a doua singular este "nu face asta".

Cele mai frecvente şase verbe pe care le folosim greșit în limba română. Cum se scrie corect: mi-ar plăcea sau mi-ar place

 Aceeaşi greşeală o întâlnim şi la verbul "a zice", care este folosit la imperativ negativ la persoana a doua singular sub forma "nu zi ce s-a întâmplat". Forma corectă este "nu zice ce s-a întâmplat". 

 Un alt verb folosit greşit este "a cădea". Sunt destul persoane care folosesc expresii de genul "Dacă nu eşti atent, farfuria va cade pe jos". Forma corectă este "dacă nu eşti atent, farfuria va cădea pe jos". 

 Verbul "a fi" este de multe ori scris greşit, mai ales la forma sa negativă. "Nu fii obraznic" se scrie de fapt "Nu fi obraznic", pentru că imperativul negativ se formează cu infinitivul verbului "a fi".

Doar forma de conjunctiv negativ a verbului, persoana a doua, singular, se scrie cu doi ii: "tu să nu fii".