- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Cele mai frumoase colinde de Crăciun pe care să le ascuți în perioada sărbătorilor de iarnă 2023-2024
A început vremea colindelor, astfel că românii de pretutindeni abia așteaptă să primească în casele lor cetele de colindători. Cei mai mulți s-au pregătit deja de sărbătorile de iarnă, astfel că acum doar așteaptă momentul în care toată familia se va strânge în jurul mesei. Potrivit tradiției populare, românii ascultă de fiecare dată colinde în prima zi de Crăciun pentru a avea noroc în anul următor, așa că ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase colinde românești, pe care să le asculți în perioada sărbătorilor de iarnă 2023-2024.
Citește și: Programul supermarketurilor de Crăciun 2023 și Revelion 2024
Cele mai frumoase colinde românești pentru perioada sărbătorilor 2023-2024
Din ceruri ninge alb-Andra
Ziua-i mare, ziua-i sfântă-Paula Seling și Ion Paladi
Horia Brenciu – Noapte de Crăciun
De Crăciun-Vlăduța Lupău
Trei crai de la răsărit-Surorile Oșoianu
Busioc de pus în grindă
M-o trimis mama la capre-Paula Hriscu
Sub fereastră la om bun-Suzana și Daciana Vlad, Iulia Bucur și Florina Oprea
O, brad frumos-Ștefan Bănică Jr
Steaua sus răsare-Fuego
Citește și: Programul farmaciilor de Crăciun 2023 și Revelion 2024
Ce sunt colindele și cum au apărut?
În luna decembrie, colindătorii merg din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domnului, precum și pentru a le face urări gazdelor pentru anul următor. Acest vechi obicei este foarte popular la sate, însă și la oraș mai sunt colindători care încearcă să le facă oamenilor o bucurie pe final de an, când grijile sunt tot mai multe. Chiar dacă nu există o dată exactă pentru începerea perioadei în care se colindă, cei mai mulți consideră că începând cu data de 6 decembrie, când este prăznuit Sfântul Nicolae, și până pe data de 7 ianuarie, de Sfântul Ion, cei mici
pot merge la colindat.Povestea colindelor începe acum mii de ani în Europa, când acestea reprezentau cântece păgâne, care se intonau iarna, în jurul focului și al monumentelor de piatră. Mai târziu, în perioada creștinătății timpurii au apărut și primele cântece închinate lui Iisus Hristos. Acum, colindele reprezintă creații populare care au la bază pasaje sau istorii din biblie, fiind centrate pe momentul nașterii lui Iisus Hristos.
În țara noastră, colindele erau folosite inițial în scop ritualic, pentru a aduce rodire și belșug oamenilor, motiv pentru care acestea se cântau la începutul anului agrar, adică la venirea primăverii sau la sfârșitul anului. Treptat, acestea au dobândit o altă semnificație, astfel că acum sunt cântate în perioada sărbătorilor pentru a vesti Nașterea Domnului și pentru ca oamenii să aibă parte de bunăstare în Noul An.