A
Citește și: Programul supermarketurilor de Crăciun 2023 și Revelion 2024
Citește și: Programul farmaciilor de Crăciun 2023 și Revelion 2024
În luna decembrie, colindătorii merg din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domnului, precum și pentru a le face urări gazdelor pentru anul următor. Acest vechi obicei este foarte popular la sate, însă și la oraș mai sunt colindători care încearcă să le facă oamenilor o bucurie pe final de an, când grijile sunt tot mai multe. Chiar dacă nu există o dată exactă pentru începerea perioadei în care se colindă, cei mai mulți consideră că începând cu data de 6 decembrie, când este prăznuit Sfântul Nicolae, și până pe data de 7 ianuarie, de Sfântul Ion, cei mici pot merge la colindat.
Povestea colindelor începe acum mii de ani în Europa, când acestea reprezentau cântece păgâne, care se intonau iarna, în jurul focului și al monumentelor de piatră. Mai târziu, în perioada creștinătății timpurii au apărut și primele cântece închinate lui Iisus Hristos. Acum, colindele reprezintă creații populare care au la bază pasaje sau istorii din biblie, fiind centrate pe momentul nașterii lui Iisus Hristos.
În țara noastră, colindele erau folosite inițial în scop ritualic, pentru a aduce rodire și belșug oamenilor, motiv pentru care acestea se cântau la începutul anului agrar, adică la venirea primăverii sau la sfârșitul anului. Treptat, acestea au dobândit o altă semnificație, astfel că acum sunt cântate în perioada sărbătorilor pentru a vesti Nașterea Domnului și pentru ca oamenii să aibă parte de bunăstare în Noul An.