- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Colindele sunt nelipsite în perioada sărbătorilor, iar românii abia așteaptă să primească cetele de colindători care aduc în case vestea Nașterii Domnului, dar și noroc și prosperitate în Noul An prin urările lor. Acestea au rolul de a emoționa oamenii, dar și de a-i aduce mai aproape de bradul împodobit și preparatele delicioase de sărbători. Iată care sunt cele mai frumoase colinde pe care trebuie să le asculți în iarna anului 2023.
Citește și: Cât costă un pahar de vin fiert la Târgul de Crăciun din Brașov în 2023?
Cele mai frumoase colinde românești de Crăciun 2023
De Crăciun, colindătorii duc din casă în casă vestea Nașterii Domnului, iar gazdele îi primesc cu voie bună și le oferă în dar dulciuri, mere, nuci, covrigi sau bani. Ajunul Crăciunului marchează începutul sărbătorilor de iarnă, așa că începând cu data de 24 decembrie pe străzi vor răsuna cele mai frumoase colinde.
Paula Seling – Colindăm iarna
Ștefan Bănică Jr – O, brad frumos
Fuego- Steaua sus răsare
Horia Brenciu – Noapte de Crăciun
Ștefan Hrușcă – Cerul și pământul
Ştefan Hruşcă – Deschide uşa creştine
Corul Madrigal – Bună dimineața la Moș Ajun
Corul Madrigal – Iată vin colindători
Andra- Moș Crăciun cu plete dalbe
Andra- Sus la poarta raiului
Surorile Oșoianu-Trei crai de la răsărit
Citește și: Brad natural vs. brad artificial: Ce alegem de Crăciun 2023? Avantaje și dezavantaje
Cele mai frumoase colinde românești de Anul Nou 2024
De Anul Nou, copiii merg din casă în casă pentru a face urări de sănătate, belșug și bucurie și primesc în dar colaci, vin, bucate tradiționale și bani.
În tradiția populară, se crede că zgomotul produs de bice și de buciume ar alunga bolile și spiritele rele, astfel că puțini sunt cei care nu primesc colindători. Umblatul cu capra sau cu ursul de Anul Nou este specific zonei Moldovei, însă acest obicei poate fi întâlnit și în alte regiuni ale țării.Plugușorul românesc
Plugușor cu patru boi
Asta-i steaua românească
Sorcova
Citește și: Cele mai frumoase destinații de iarnă din Europa
Când se merge cu colindul de Crăciun 2023 și Anul Nou 2024?
Pe lângă decorațiunile de sărbătoare, cadourile și masa festivă, atmosfera Crăciunului este adusă în casele oamenilor și de colindătorii care în luna decembrie merg din casă în casă pentru a vesti Nașterea lui Iisus Hristos, dar și pentru a le face urări gazdelor în Noul An. Chiar dacă nu există o dată exactă pentru începerea perioadei în care se colindă, cei mai mulți consideră că începând cu data de 6 decembrie, când este prăznuit Sfântul Nicolae, și până pe data de 7 ianuarie, de Sfântul Ion, cei mici pot merge la colindat.
Începând cu seara de Crăciun, copiii merg cu steaua, obicei ce amintește de steaua care a vestit naşterea lui Iisus şi i-a călăuzit pe cei trei magi. În prima zi a Noului An se merge cu „Pluguşorul” şi cu „Sorcova”, acestea fiind obiceiuri despre care se crede că ar aduce prosperitate și belșug în casa și gospodăria celui care primește colindătorii. De asemenea, cei care nu primesc colindători în această zi riscă să aibă parte de necazuri și sărăcie în anul ce vine.