• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Cele mai mari 10 lacuri din Europa

Cele mai mari 10 lacuri din Europa
Lista celor mai mari lacuri din Europa [Sursa foto: freepik]
Europa are numeroase lacuri incredibile, pe care mulți aleg să le viziteze atunci când merg în vacanță. Iată lista celor mai mari lacuri de pe acest continent.

Europa se mândrește cu o mulțime de lacuri superbe, care se situează în topul celor mai mari din întreaga lume. Indiferent unde mergeți sau ce căutați, lacurile Europei au câte ceva pentru toată lumea. Lagunele alpine, apele glaciare și peisajele uluitoare abundă pe acest continent. Țările din Europa reprezintă o destinație excelentă pentru persoanele care caută un loc liniștit, unde să se relaxeze departe de plajele aglomerate. Iată lista celor mai mari lacuri din Europa.

Citește și: Top cele mai frumoase 5 orașe din Italia în care să mergi într-un city break

Pe continentul european se află unele dintre cele mai mari lacuri din lume
Iată care sunt cele mai mari lacuri din Europa[Sursa foto: freepik]

Lista celor mai mari 10 lacuri din Europa

Lacul Ladoga

În nord-vestul Rusiei se află cel mai mare lac din Europa, mai exact Lacul Ladoga, cu o suprafață de 17.700 km2 și o adâncime maximă de 230 de metri.

Lacul Ladoga se află lângă granița cu Finlanda și impresionează prin frumusețea și natura pitorească. Aici, cea mai populară activitate este pescuitul, deparece lacul găzduiește diferite tipuri de pește.

Lacul Onega

Lacul Onega ocupă locul doi în topul celor mai mari lacuri din Europa, fiind situat în nord-vestul Rusiei. Acesta are o suprafață de 9.950 km2 și adâncimea maximă de 127 m. Lacul are 1.650 de insule, dintre care cea mai faimoasă este insula Kizhi, desemnată ca zonă de conservare istorică, arhitecturală și etnografică.

Există numeroase clădiri și monumente pe insulă, printre care faimosul Kizhi Pogost, care datează de la începutul secolului al XVIII-lea.

Care este cel mai mare lac din Europa?
Lacul Ladoga este cel mai mare lac din Europa[Sursa foto: PixaBay]

Lacul Vänern

Lacul Vänern din Suedia este al treilea lac ca mărime din Europa, având 5.655 km2 și 106 metri adâncime în punctul său cel mai adânc. Acest lac este cel mai mare rezervor de apă dulce din Europa și este alimentat de alte trei râuri: Klarälven, Byälven și Norsälven.

Läckö Castle, Mariebergsskogen și Munkängarna sunt principalele atracții din zonă.

Citește și: Cinci destinații de vis în care să mergi în primăvara anului 2024

Lacul Saimaa

Lacul Saimaa este al patrulea lac ca mărime din Europa și este situat în sud-estul Finlandei. Acesta are o suprafață de 4.400 km2 și a fost format din ghețari care s-au topit la scurt timp după epoca glaciară.

Un lucru interesant despre Saimaa este că are patru tipuri diferite de eutrofizare, ceea ce înseamnă că există patru niveluri diferite de nutrienți și minerale în apă, astfel încât fiecare parte a lacului arată diferit față de celelalte părți.

Lacul Peipus

Lacul Peipus este cele mai mare lac transfrontalier din Europa, fiind situat la granița dintre Estonia și Rusia și având o suprafață de 3.555 km2. Lacul este folosit pentru pescuit și recreere și este împărțit în trei secțiuni: Lacul Peipsi în nord, Lacul Phivka în sud și Lacul Lammi, care le leagă pe primele două.

Lista celor mai mari lacuri din Europa
Cel mai mare lac din Europa se află în Rusia[Sursa foto: PixaBay]

Lacul Vättern

Vättern este al doilea lac ca mărime din partea central-sudică a Suediei, având o suprafață de 1.912 km2 și o adâncime maximă de 128 de metri. Acesta are o formă alungită și este cunoscut pentru calitatea excelentă a apelor sale, motiv pentru care multe dintre municipalitățile din zonă folosesc apă direct din lac drept apă potabilă. Se crede că numele acestui lac provine de la cuvântul suedez „vatten”, care înseamnă „apă”, însă mulți alții cred că numele provine, de fapt, de la arhaismul  „vätter”, care se referă la spiritele lacului sau ale pădurii.​

Citește și: Cele mai romantice locuri de lângă București

Lacul Beloye

Lacul Beloye, adesea cunoscut sub numele de Lacul Alb, este un lac din regiunea Vologda din Rusia. Acesta se află printre cele mai mari zece lacuri naturale din Europa, cu o suprafață de 1.130 km2. Lacul Beloye este al doilea lac natural ca mărime din regiunea Vologda, după Lacul Onega, și al treilea lac ca mărime din întreaga regiune.

Lacul Mälaren

Lacul Malaren este unul dintre cele mai mari lacuri din Europa, cu o suprafață de 1.140 km2. Acesta este situat la aproximativ 100 de kilometri de orașul Stockholm, însă în apropierea lui sunt și alte orașe importante, care strâng anual mii de turiști. Lacul Malaren este o destinație populară în Suedia pentru pescuit și sporturi nautice, astfel că cei care vor să observe într-un mod inedit locurile istorice, palatale și bisericile de pe malul acestuia, pot opta pentru o plimbare cu caiacul. 

Lacul Balaton

Lacul Balaton este cel mai mare lac din Europa Centrală și una dintre cele mai importante destinații turistice din Ungaria. Cu o suprafață de aproximativ 600 de km2, malurile lacului sunt presărate cu stațiuni balneare și orașe pitorești, care reușesc să atragă numeroși turiști în orice perioadă din an. Lacul Balaton este recunoscut și pentru viticultură, astfel că cei care decid să îl viziteze pot degusta aici vinuri locale de calitate. 

Citește și: Topul celor mai frumoase stațiuni termale din România

Lacul Garda

Lacul Garda este cel mai mare lac din Italia, ce are o suprafață de 370 de km pătrați. Acesta reprezintă destinația ideală pentru cei care vor să își petreacă vacanța în nordul Italiei, deoarece cucerește prin peisajele spectaculoase și numeroasele activități de care turiștii nu au cum să se plictisească. În apropierea lacului se află orașe pitorești, precum Riva del Garda, Desenzano del Garda Sirmione și Limone sul Garda.