- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024. Cu cât a fost plătit Philippe Katerine, artistul deghizat în zeul Dionysos: "Mi se pare mult, dar îi iau. Îi voi pune în buzunar"
Amintim că evenimentul a fost urmărit de 23 de milioane de persoane în Franţa şi care, potrivit unui sondaj Harris, a fost considerat un succes de 86%. Dionysos, zeul grec al vinului, al fertilității și al festivităților, care „ne face conștienți de absurditatea violenței între oameni”, a fost interpretat de cântăreţul Philippe Katerine. Într-o scenă ulterioară, Sequana a fost întruchipată de Floriane Issert, subofiţer în cadrul Jandarmeriei Naţionale, călare pe un cal de metal de-a lungul râului.
„Este inacceptabil ca la ceremonia de deschidere să se bată joc de creștinism și de Cina cea de Taină și să includă un copil într-un astfel de spectacol”, a spus republicanul texan August Pfluger pe X.
De partea sa, directorul artistic al ceremoniei de deschidere, Thomas Jolly, a negat că s-ar fi inspirat din tabloul "Cina cea de Taină":" Nu de acolo m-am inspirat. Nu veţi găsi niciodată la mine vreo intenţie de a batjocori, de a denigra, indiferent ce. Am dorit să fac o ceremonie care repară, care reconciliază(...) Noi am dorit să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă a fi împreună. Am dorit să includem pe toată lumea, doar atât", a motivat directorul artistic.
Philippe Katerine, cântăreţul deghizat în zeul Dionysos, a primit 200 de euro pentru prestaţia sa
Momentul a stârnit un val masiv de critici, fiind considerat un moment blasfemator și jignitor la adresa valorilor creștinătății. Spectacolul cântăreţului Philippe Katerine, deghizat în zeul Dionysos în timp ce interpreta single-ul său „Nu”, continuă să stârnească controverse o săptămână mai târziu, din cauza presupusei sale apropieri de „Cina cea de Taină”, ultima masă a lui Iisus Hristos. Artistul a declarat că a fost plătit cu 200 de euro pentru prestaţia sa. La scurt timp după ceremonie, Philippe Katerine şi-a cerut scuze, în special celor de credinţă creştină care au fost jigniţi de prestaţia sa.
„Îmi pare rău dacă este posibil să fi şocat(...) nu a fost deloc intenţia. Am fost educat în religia creştină. Iar lucrul frumos la religia creştină este iertarea. Aşa că îmi cer iertare dacă am jignit. M-am interesat(...) pentru că nu prea ştiam, aşa că am fost plătit cu 200 de euro. Mi se pare mult, dar îi iau. Îi voi pune în buzunar. Asta e problema. Dar ştiţi, aş fi plătit 200 de euro pentru a putea să o fac”, a declarat Philippe Katerine pentru Libération.
View this post on Instagram
„Am fost plătit cu 200 de euro. Nu ştiu cât au fost plătiţi ceilalţi, sper că este la fel. Şi în acelaşi timp nu-mi pasă. Ideea nu a fost să fac bani. Ideea a fost să fac ceva foarte interesant, să transmit un mesaj de pace”, a mai confirmat artistul pentru Konbini
Dezvăluirile sale ridică semne de întrebare, deoarece artiştii care au cântat la ceremonia de deschidere nu trebuiau să primească niciun onorariu: „ Fie că sunt de renume naţional sau internaţional, cântăreţii-vedetă care vor cânta la ceremonia de deschidere nu vor primi niciun onorariu pentru prestaţia lor”, a asigurat Comitetul de organizare a Jocurilor (Cojo) pentru Check News în 25 iulie.
Internauții s-au scandalizat: "Franța și-a bătut joc de Cina cea de Taină cu transsexuali"
Incidentul cu pricina a generat multă repulsie la nivel mondial, iar comentariile la adresa momentului au împânzit rețelele sociale:
- „În timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, Macron și echipa lui au parodiat Cina cea de Taină cu transexuali și o femeie grasă cu aureolă”.
- „Franța și-a bătut joc de Cina cea de Taină cu transsexuali”.
- „Blasfemie cu adresă la Cina cea de Taină? Poate această ceremonie de deschidere să fie și mai proastă?”.
- „Bine ați venit în 2024, au recreat Cina cea de Taină cu transsexuali”.
- „Transsexualii își bat joc de creștinătate”.
- „O bătaie de joc! Cum poți face așa ceva? Rușine organizatorilor!”.
- „Simbolism satanic și păgâni! Iisus a fost înlocuit de o femeie obeză, în timp ce apostolii sunt înlocuiți de transsexuali și un copil”.
Jocurile Olimpice de la Paris 2024 aduc împreună 10.500 de sportivi din 205 comitete olimpice. România este reprezentată de o delegație de 106 sportivi, fiind pregătiți să concureze pentru medalii și glorie pe scena mondială