Amintim că evenimentul a fost urmărit de 23 de milioane de persoane în Franţa şi care, potrivit unui sondaj Harris, a fost considerat un succes de 86%.
„Este inacceptabil ca la ceremonia de deschidere să se bată joc de creștinism și de Cina cea de Taină și să includă un copil într-un astfel de spectacol”, a spus republicanul texan August Pfluger pe X. Proprietarul X, Elon Musk, s-a alăturat criticilor, precizând: „A fost extrem de lipsit de respect pentru creștini”. Nu numai oameni importanți din societate au reacționat după ceremonia de deschidere de la Paris, ci și oameni simpli, care s-au simțit lezați de spectacolul pus în scenă prin centrul Parisului.
De partea sa, directorul artistic al ceremoniei de deschidere, Thomas Jolly, a negat că s-ar fi inspirat din tabloul "Cina cea de Taină":" Nu de acolo m-am inspirat. Nu veţi găsi niciodată la mine vreo intenţie de a batjocori, de a denigra, indiferent ce. Am dorit să fac o ceremonie care repară, care reconciliază(...) Noi am dorit să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă a fi împreună.
Momentul a stârnit un val masiv de critici, fiind considerat un moment blasfemator și jignitor la adresa valorilor creștinătății. Spectacolul cântăreţului Philippe Katerine, deghizat în zeul Dionysos în timp ce interpreta single-ul său „Nu”, continuă să stârnească controverse o săptămână mai târziu, din cauza presupusei sale apropieri de „Cina cea de Taină”, ultima masă a lui Iisus Hristos. Artistul a declarat că a fost plătit cu 200 de euro pentru prestaţia sa. La scurt timp după ceremonie, Philippe Katerine şi-a cerut scuze, în special celor de credinţă creştină care au fost jigniţi de prestaţia sa.
„Îmi pare rău dacă este posibil să fi şocat(...) nu a fost deloc intenţia. Am fost educat în religia creştină. Iar lucrul frumos la religia creştină este iertarea. Aşa că îmi cer iertare dacă am jignit. M-am interesat(...) pentru că nu prea ştiam, aşa că am fost plătit cu 200 de euro. Mi se pare mult, dar îi iau. Îi voi pune în buzunar. Asta e problema. Dar ştiţi, aş fi plătit 200 de euro pentru a putea să o fac”, a declarat Philippe Katerine pentru Libération.
„Am fost plătit cu 200 de euro. Nu ştiu cât au fost plătiţi ceilalţi, sper că este la fel. Şi în acelaşi timp nu-mi pasă. Ideea nu a fost să fac bani. Ideea a fost să fac ceva foarte interesant, să transmit un mesaj de pace”, a mai confirmat artistul pentru Konbini
Dezvăluirile sale ridică semne de întrebare, deoarece artiştii care au cântat la ceremonia de deschidere nu trebuiau să primească niciun onorariu: „ Fie că sunt de renume naţional sau internaţional, cântăreţii-vedetă care vor cânta la ceremonia de deschidere nu vor primi niciun onorariu pentru prestaţia lor”, a asigurat Comitetul de organizare a Jocurilor (Cojo) pentru Check News în 25 iulie.
Incidentul cu pricina a generat multă repulsie la nivel mondial, iar comentariile la adresa momentului au împânzit rețelele sociale:
Jocurile Olimpice de la Paris 2024 aduc împreună 10.500 de sportivi din 205 comitete olimpice. România este reprezentată de o delegație de 106 sportivi, fiind pregătiți să concureze pentru medalii și glorie pe scena mondială