Comisia Europeană a decis marţi că certificatul verde va fi valabil doar nouă luni după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson). Prin această măsură oficialii vor să încurajeze vaccinarea cu doza a treia (doza 'booster' sau de 'supra-rapel'), a anunţat executivul comunitar, potrivit Mediafax.
Oficialii de la Comisia Europeană au anunțat că măsura aceasta va intra în vigoare de la 1 februarie 2022 este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dacă ea nu va fi respinsă de o majoritate calificată a acestora sau de un vot majoritar împotrivă în Parlamentul European. Însă Comisia Europeană s-a consultat deja cu majoritatea statelor și este încrezătoare că această măsură va intra în vigoare.
Citeste si: În Londra, festivitățile de Anul Nou sunt anulate
Important de menținut și de reținut este că această măsură se aplică doar în cazul călătoriilor, nu în cazul în care certificatul verde se folosește pe plan intern, pentru intrarea în restaurante, concerte etc.
Limitarea valabilităţii certificatului verde fără doza booster intervine după ce, din cauza apariţiei variantei Omicron a virusului, variantă care este foarte contagioasă, şapte state membre UE (Portugalia, Irlanda, Cipru, Letonia, Italia, Grecia şi Austria) au introdus noi restricţii în regim de urgenţă, solicitându-le călătorilor europeni, inclusiv celor vaccinaţi,
Comisarul Reynders a declarat marţi că nu este de acord cu aceste restricţii suplimentare, dar a admis că ele pot justificate de îngrijorările actuale legate de transmiterea variantei Omicron.
Şi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a confirmat că statele membre pot introduce astfel de măsuri suplimentare, precum testarea sau carantina inclusiv pentru cei vaccinaţi, în cazul deteriorării situaţiei sanitare- cum este cazul acum al transmiterii variantei Omicron-, dar solicitarea Bruxellesului este ca ele să fie ''proporţionale şi să dureze cât mai puţin timp posibil''.