Cezar Ouatu este profund îndurerat după pierderea unui mare artist pe care îl aprecia de mic copil și la concertele căruia mergea.
Citește și: Lidia Buble, pregătită să devină mamă? Cântăreața a ales numele copilului: ”Îmi doresc băiat”
Cezar Ouatu a transmis un transmis un mesaj emoționant pe rețelele de socializare și a anunțat moartea marelui compozitor și pianist Valentin Gheorghiu.
Cunoscutul pianist și compozitor român, Valentin Gheorghiu, s-a stins din viață, astăzi, 17 iulie, la vârsta de 95 de ani. Trecerea în neființă a marelui maestru a lăsat un gol uriaș în lumea muzicală românească.
Cezar Ouatu este devastat de pierderea renumitului pianist și compozitor român, Valentin Gheorghiu și a postat un mesaj emționant în care își exprimă regretul:
”Am avut onoarea să-l cunosc de mic copil, mergând la concertele sale la @filarmonicaploiesti!!!
Pentru mine unul dintre cei mai mari pianiști români, dacă nu chiar cel mai mare!! Marele maestru, Valentin Gheorghiu, din păcate ne-a părăsit pentru o lume mai bună! Dumnezeu să-l odihnească in pace !!!”, a
Valentin Gheorghiu este considerat unul dintre cei mai mari pianişti români din secolul al XX-lea.
El s-a născut la Galaţi, pe 21 martie 1928 și a avut o impresionantă activitate artistică care s-a întins pe parcursul a peste şapte decenii.
Valentin Gheorghiu a urmat Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti în anii 1934-1937 și 1939-1947.
Valentin Gheorghiu i-a avut ca profesori pe Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu.
A urmat Conservatorul Naţional de Muzică din Paris (1937-1939), unde a studiat pianul (Lazare Lévy), teorie-solfegiu (Marcelle Meyer) şi armonia (Noël Gallon), potrivit lucrării „Muzicieni români, compozitori şi muzicologi – lexicon” (Viorel Cosma, Ed. Muzicală a Uniunii Compozitorilor, Bucureşti, 1970).
A debutat, în 1943, pe scena Ateneului Român, cu concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, alături de Filarmonica condusă de George Georgescu.
La data de 1 decembrie 2000 Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru „contribuţia adusă la progresul şi propăşirea României”. În 2021, a primit Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2020, pentru întreaga activitate componistică şi interpretativă.