- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Cinci greșeli gramaticale pe care toată lumea le face: Cum se scrie corect: „numai” sau „nu mai”?
Limba Română are numeroase cuvinte care ne pot da bătăi de cap, astfel că până la greșelile gramaticale mai este doar un pas.Fie că este vorba de cuvinte care se scriu legat sau nu, cuvinte care se scriu cu cratimă sau cuvinte care au forme diferite în funcție de context, greșelile gramaticale pot fi greu de evitat uneori. Iată cinci dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac românii, dar pe care nu trebuie să le mai repeți.
Citește și: Unde găsești persoanele blocate pe WhatsApp?
Cinci greșeli gramaticale pe care trebuie să le eviți
„Numai” sau „Nu mai”
Omofonele „numai” și „nu mai” se pronunță la fel, dar se scriu diferit în funcție de context. În acest caz, ambele variante sunt corecte, însă vorbitorii de limba română trebuie să știe cum să le utilizeze corect în funcție de context.
Corect: Nu mai vreau să merg la cumpărături.
Corect: Vreau să cumpăr numai cărți.
„O prietenă de-a mea” sau „O prietenă de-ale mele”
Chiar dacă mulți vor fi surprinși, varianta corectă este „o prietenă de-ale mele”, deoarece în cazul de față, forma „de-a” înlocuiește, de fapt, prepoziția dintre. Așadar, dacă am înlocui „de-a”, secevența ar suna în felul următor: „o prietenă dintre a mea”, ceea ce nu este deloc corect. În schimb, varianta „o prietenă dintre ale mele” sună mult mai bine și ar trebui să fie folosită de fiecare dată.
Corect: Am vorbit cu o prietenă de-ale mele.
Greșit: M-a ajutat o prietenă de-a mea.
Citește și: Când se deschide Târgul de Crăciun din Brașov în 2023?
„Dragele mele” sau „Dragile mele”
Adjectivul „drag” are o singură formă acceptată, atât pentru masculin, cât și pentru feminin, care este „dragi”, astfel că varianta corectă este „dragile”.
Corect: Dragile mele colege
Greșit: Dragele mele colege
„Decât” sau „Doar”
Forma corectă a cuvintelor „Decât” și „Doar” pare să dea mari bătăi de cap românilor, care de cele mai multe ori cred că acestea se pot înlocui unul pe altul. Cu toate acestea, „decât” se folosește numai în construcții în care verbul-predicat este la forma negativă, în timp ce „doar” și „numai” se folosesc în cazul în care verbul este la forma afirmativă.
Corect: Citesc doar romane de dragoste.
Corect: Nu mă uit decât la filme de comedie.
„Merită” sau „Se merită”
Verbul „a merita” este un verb tranzitiv, astfel că acțiunea pe care o descrie se răsfrânge asupra unui obicet, forma sa la infinitiv fiind „a merita”. Așadar, varianta corectă este „merită”. Utilizatorii limbii române tind să adauge pronumele reflexiv „se” pentru a construi o expresie impersonală, însă aceștia nu știu că varianta „se merită” este greșită și nu ar trebui folosită. Singura excepție este atunci când „se” are funcție pronominală, ca în cazul cunoscutei expresii „se merită unul pe altul”.
Corect: Merită să vezi acest film.
Greșit: Se merită să vezi acest film.