Arta a avut întotdeauna reprezentanţi de seamă în România. Artiştii plastici din ţara noastră şi-au expus lucrările în marile galerii ale lumii, iar operele marilor pictori români se află în muzee celebre sau în colecţiile milionarilor.
Cinci pictori celebri din România, recunoscuţi în toată lumea
Nicolae Grigoresc este de departe cel mai cunoscut şi cel mai bine vândut pictor din România.
Grigorescu a trăit între anii 1838 şi 1907 şi este unul dintre fondatorii picturii române moderne. Grigorescu a fost remarcat de Mihail Kogălniceanu şi a fost trimis la Paris, pentru studii, unde a trecut de la pictura bisericească la realism şi apoi la impresionism. Grigorescu a semnat zeci de tablouri care în zilele noastre s-au vândut pe sume enorme, de peste o sută de mii de euro.
Ştefan Luchian s-a născut în 1868 şi l-a avut ca maestru pe marele Nicolae Grigorescu.
Educaţia a început-o la Şcoala de Arte din Bucureşti, dar a continuat-o la Munchen şi la Paris. Luchian este supranumit "poetul plastic al florilor". Tabloul lui Luchian "Două Fete" a fost vândut în 2013 pentru 300 de mii de euro, dar operele sale nu sunt la foarte mare căutare în România. Motivul? Picturile sale au fost printre cele mai falsificate.
Nicolae Tonitza s-a născut la Bârlad, în 1886 şi a studiat artele la Iaşi, după care şi-a continuat traseul învăţăturii la Munchen, Paris, dar şi în Italia.
"În Iatac" este cea mai cunoscută pictură a sa, cumpărată pentru 290 de mii de euro.
Camil Ressu a fost, de asemenea, o personalitate marcantă a artei din România. Membru al Academiei Române, Ressu, stduiază artele la Iaşi, studii pe care la continuă la Munchen şi Paris. Camil Ressu a fost profesor și rector al Academiei de Belle-Arte din București până în anul 1941, între elevii săi numărându-se Abodi Nagy Béla și Virgil Moise.
Din 1950 a fost președinte de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici, reluându-și și activitatea de profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. În 1955 i se acordă titlul de Artist al Poporului.
Ion Andreescu a trăit între anii 1850 şi 1882, făcând parte dintr-o familie cu o condiţie financiară bună. După ce a absolvit "Colegiul Sfântul Sava" din Bucureşti, a plecat la Paris, pentru a-şi continua studiile. Acolo, a frecventat aceleaşi cercuri precum Nicolae Grigorescu.