Ada Lovelace a fost o femeie frumoasă, foarte ambiţioasă şi extrem de inteligentă. Matematiciana născută în anul 1815, în Londra, a schimbat complet soarta omenirii, prin studiile sale. Contesa de Lovelace a pus bazele informaticii, devenind primul programator de calculatoare din lume.
Ada Lovelace s-a născut într-o familie de viţă nobilă din Londra, în anul 1815, dar nu s-a mulţumit doar să respectele cutumele acelor vremuri. Fiind înzestrată cu inteligenţă şi curiozitate ieşite din comun, contesa de Lovelace a intrat în istorie, datorită descoperirilor sale. Fiica celebrului poet George Gordon Noel Byron nu l-a moştenit însă pe tatăl său, ci pe masa sa.
La vârsta de opt ani, Ada făcea aritmetică două ore pe zi, iar la 12 ani devenise deja pasionată de mecanică şi încerca să construiască aripi articulate. De asemenea, citea foarte mult, în special cărţi de matematică, iar mama ei nota cu mândrie:" A citit și a învățat singură o bună parte din geometria lui Paisley, pe care ea o îndrăgește foarte mult.
Citeste si: Ce facultăți din România asigură salarii de top tinerilor absolvenți. Veniturile ajung la câteva mii de euro
În adolescenţă, Ada a avut probleme de sănătate, iar tratamentul pentru pojar pe care l-a primit s-a bazat în mare măsură pe alcool, opiu şi morfină. Spre finalul anului 1832 îşi revine, apoi începe să iasă mai mult în societate, cunoscând matematicieni renumiţi din acea vreme, precum Mary Somerville şi Charles Babbage.
În 1833, Ada Lovelace îl cunoaşte pe Charles Babbage, cel care dezvolta în acel moment o maşină mecanică de calculat. Ada devine fascinată de maşinărie şi încearcă să înveţe de la Babbage. Matematicianul a acceptat să o ţină în preajma sa, ca traducătoare.
În 1840, Babbage susţine la Torino o serie de conferinţe, despre o versiune îmbunătăţită a maşinăriei anterioare. Aceasta nu a fost finalizată niciodată, însă un tânăr inginer, Luigi Menabrea scrie un memoriu pe baza notițelor luate în timpul conferințelor, în care descria în amănunt mașina analitică, însoțindu-l cu desenele lui Babbage, și care va fi publicat în limba franceză în anul 1842. Ada îl traduce, iar Babbage o convinge să ataşeze câteva observaţii.
Contesa de Lovelace s-a dedicat total proiectului, iar la final notele sale cuprindeau 19.136 de cuvinte, de aproape trei ori mai multe decât cele din memoriul lui Menabrea. Lucrarea "traducătoarei" avea să marcheze începuturile informaticii. Ea a conceput un algoritm în care mașina era pusă să execute succesiv o serie de instrucțiuni elementare pentru a ajunge la rezultatul căutat. Algoritmul propus de Ada Lovelace a fost folosit mai târziu, cu ajutorul calculatoarelor moderne, fiind transpus în limbajele de programare.
Citeste si: Firmele din România fac angajări. Oportunități pentru persoanele fără studii superioare