• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Cine este Sfântul Andrei și de ce este numit APOSTOLUL românilor

Cine a fost Sfântul Andrei, Apostolul Românilor?
Motivul pentru care Sfântul Andrei este numit acum Apostolul Românilor  [Sursa foto: Facebook]
Creștinii îl prăznuiesc la data de 30 noiembrie pe Sfântul Andrei. Iată motivul pentru care acesta este considerat Apostolul românilor.

În fiecare an, la data de 30 noiembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, considerat "cel întâi chemat" la apostolie, dar și ocrotitorul românilor. Acesta le vine în ajutor celor care se confruntă cu diverse necazuri sau suferințe, iar ziua care îi este dedicată este marcată de tradiții și superstiții. Se spune că Sfântul Andrei este un fel de Halloween al românilor, deoarece pe 30 noiembrie încep să umble strigoii printre noi și să vorbească animalele. Românii abia așteaptă această dată pentru a merge la biserică și a se ruga, pentru a pune grâu la încolțit sau pentru a-și sărbători ziua de nume. Iată tot ce trebuie să știi despre Sfântul Andrei.

Citește și: EXCLUSIV! Gheorghe Turda, îndurerat după moartea lui Silviu Prigoană: „Îl regret profund, mai avea multe de spus”

Cine a fost Sfântul Apostul Andrei?

Sfântul Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Hristos, iar acum este sărbătorit de credincioși în fiecare an la data de 30 noiembrie. Acesta s-a născut într-o familie de pescari, în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte.

Alături de fratele său, el a fost mai întâi ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, iar o lungă perioadă a ascultat predicile lui în pustiul Iordanului. Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Andrei a fost martor la botezul Domnului, dar și la convorbirile pe care acesta le-a avut cu Sfântul Ioan, convingându-se astfel că El era Mesia cel prezis de prooroci. Cu toate acestea, chemarea sa la apostolie a avut loc mai târziu.

Ce trebuie să știi despre Sfântul Andrei?
Sfântul Andrei este sărbătorit de către români la final de noiembrie [Sursa foto: Facebook]

Sfântul Andrei a fost prezent la înmulțirea pâinilor, dincolo de Marea Galileii, el fiind cel care i-a spus lui Iisus că un tânăr din mulțime are doar cinci pâini și doi pești.

De asemenea, apostolul este menționat și după învierea lui Lazăr, când i-a spus Mântuitorului că este căutat de elini, veniți la Ierusalim cu prilejul Paștelui Iudaic. După ce a înviat Hristos și s-a arătat ucenicilor săi, Sfântul Andrei a plecat să propovăduie Evanghelia în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră. În cele din urmă el a fost răstignit cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, în orașul Patras.

Citește și: FOTO Detaliul surprinzător pe care toată lumea l-a observat la cavoul lui Silviu Prigoană. Cum arată locul de veci

De ce Sfântul Andrei este numit Apostolul românilor?

După învierea lui Iisus Hristos și Pogorârea Sfântului Duh de Rusalii, apostolii au mai petrecut câțiva ani la Ierusalim pentru a înființa Biserica creștină, iar ulterior au plecat în toate colțurile lumii să propovăduiască Evanghelia. Sfântului Andrei i-a revenit Scytia, adică Dobrogogea de azi, astfel că a ajuns pe teritoriul țării noastre, iar o perioadă a locuit într-o peșteră, care se află acum în județul Constanța.

Sfântul Andrei și-a urmat fratele, pe Sfântul Petru, prin Asia Mică, iar apoi a trecut în Peninsula Balcanică și a ajuns până în sudul Rusiei. Acum, el se bucură de o cinstire deosebită în biserica rusă, greacă și română. Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a decis în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox. Doi ani mai târziu, acesta a fost proclamat "Ocrotitorul României". Pe această cale, data de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională, iar din 2012 este zi de sărbătoare legală și nu se lucrează.

Citește și: Mesajul fiicei lui Aurelian Preda după decesul lui Silviu Prigoană: "Datorită dvs. am reușit să îl conduc pe tatăl meu pe ultimul drum!"

De ce Sfântul Andrei este numit acum Apostolul Românilor?
Rugăciunea care se citește în ziua în care este prăznuit Sfântul Andrei [Sursa foto: Facebook]

Cea mai puternică rugăciune pe care o poți citi de Sfântul Andrei

„Zid ești credincioșilor și turn neclintit tuturor celor ce se sprijină pe tine. Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulțumiri aducem ție, noi nevrednicii și păcătoșii. Și că cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să-ți cântăm ție: bucură-te făcătorule de minuni, Sfânte Părinte Andrei. Privește către cei care se roagă către tine și cu bunătate părintească tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor care cânta lui Dumnezeu.

Puterea cerească umbrând duhul tău, ca dintr-un soare slobozește sfinte razele darurilor către cei ce se ating de ele și tămăduiește pe toți cei bolnavi cu trupul său cu sufletul. Vifor de ispite și furtuni de nevoi învăluindu-ne pe noi, cu credință alergăm către tine Sfânte ca prin rugăciunile tale să le preschimbi pe toate în liniște. Vrând Făcătorul tuturor făpturilor să ne mântuiască de înșelăciunea dușmanilor, te-a trimis la noi ca pe un apostol, ca prin tine să învățăm să ne îndepărtăm de toate înșelăciunile lumii și prin viața curată să ne apropiem de Dumnezeu.

Zid ești credincioșilor și turn neclintit tuturor celor ce se sprijină pe tine, pentru aceasta alergăm noi la tine; roagă-te împreună cu noi, pentru ca de rugăciunile tale să se milostivească blândul Isus și să ne dăruiască iertare și dezlegare de păcate, nouă, puțin credincioșilor și păcătoșilor. Și-acum și-n vecii vecilor, de-a pururea. Amin!”