Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din Bucureşti devine weekendul acesta gazda celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Strada Armenească, organizat de Uniunea Armenilor din România. Evenimentul are loc în perioada între 2 şi 4 august, iar bucureștenii sunt așteptați în număr cât mai mare.
Citește și: Lenny Kravitz şi Swedish House Mafia urcă pe mainstage la Untold 2024
Festivalul Strada Armenească promite o experienţă de neuitat pentru toate vârstele, oferind, vineri de la orele 17:00, şi sâmbătă-duminică de la orele 12:00 o serie de concerte, ateliere, târguri și experiențe culinare.
Intrarea la festival este liberă, iar accesul se realizează în limita capacităţii. Pentru accesul în Grădina Botanice se achită un bilet de intrare, în valoare de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru pensionari, elevi şi studenţi.
Citește și: Programul Summer Well 2024 pe zile: Cât a ajuns să coste un bilet acum?
Sâmbătă și duminică sunt organizate ateliere pentru copii, tineri şi adulţi, de broderie, sculptură în piatră vulcanică (tuf), ceramică, colaje inspirate de Sergei Parajanov şi dansuri armeneşti. La festival este anunțat și un târg artizanal.
Cei prezenți pot descoperi creaţii originale şi meşteşuguri autentice armeneşti şi româneşti, putând achiziționa o mulțime de produse, printre care bijuterii tradiţionale de la poalele muntelui Ararat sau ţesături armeneşti reinterpretate. Festivalierii se vor delecta și cu experienţe culinare inedite. Aceștia pot savura cafea la nisip, faimoasele prăjituri Marlenka şi delicii sărate cu cemen. Există și o zonă dedicată copiilor, cu activităţi de joacă, basme armeneşti animate de păpuşari, jonglerii şi baloane uriaşe de săpun, face painting, etc.
Biblioteca pop-up din cadrul festivalului va găzdui sâmbătă, începând cu ora 16:00, discuţii despre cultura armeană & pop culture. Duminică, tot de la ora 16:00, va avea loc o discuţie despre marele cineast şi artist armean Sergei Parajanov, în compania regizoarei Armine Vosganian şi a criticului de film Victor Morozov. Sergei Parajanov, unul dintre marii maeştri ai cinematografiei, a creat două capodopere la rând, Shadows of Forgotten Ancestors (1964) şi The Color of Pomegranates (1969), având admiratori legendari precum Fellini, Godard şi Tarkovsky. Lucrările sale, şi în special colajele Mona Lisa, l-au plasat în compania lui Picasso şi Warhol.
Tot duminică, de la ora 17:00, Hrant Jaghinyan va modera un dialog cu Ruben Koulaksezian, autorul cărţii „Little Armenias”, ghidul de călătorie al Diasporei Armene. Koulaksezian a vizitat peste 100 de ţări şi chiar a locuit în unele dintre acestea. „În multe zone, cartierele unde s-au stabilit armenii erau numite ‘Little Armenia’. În Franţa, există mai multe ‘Petites Arménies’ în Paris, Lyon, Valence, Marsilia etc. În Buenos Aires, ‘Pequeña Armenia’ este situată în districtul Palermo,” explică Koulaksezian. „Statele Unite, desigur, au multe Little Armenias, de la Worcester la Fresno la Watertown, iar astăzi, cel mai faimos este cartierul Little Armenia din East Hollywood, Los Angeles.”