Close sidebar
Stiri

Classix Festival ajunge în anul 2024 la cea de-a cincea ediție: Cât costă un bilet? Programul evenimentului

Classix Festival a ajuns la cea de-a cincea ediție în 2024 [Sursa foto: Facebook]

Cea de-a cincea ediţie a festivalului Classix va avea loc în perioada 18 - 25 februarie 2024. Anul acesta peste 50 de artişti internaţionali vor ajunge la Iași.


In articol:

Classix Festival 2024 reuneşte peste 50 de artişti internaţionali în cadrul a opt concerte şi prin prisma unor evenimente culturale şi educaţionale organizate în locaţii de patrimoniu. Cea de-a cincea ediţie a evenimentului se va desfăşura în perioada 18- 25 februarie 2024, iar abonamentele şi biletele au fost puse în vânzare online.

Programul complet al concertelor şi al evenimentelor conexe va fi actualizat pe site-ul oficial al festivalului. Iată toate detaliile despre ediția de anul acesta a festivalului Classix.

Citește și: Massive Attack, printre primele nume anunțate pentru festivalul Electric Castel 2024

Classix Festival 2024 va avea loc la Iași, în perioada 18 - 25 februarie
Peste 50 de artişti internaţionali vor ajunge pe scena de la Iași[Sursa foto: Facebook]

Classix Festival 2024 va avea loc la Iași, în perioada 18- 25 februarie

Cu debutul în 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale  independente din România, ce a adunat în 4 ediţii peste 14.000

spectatori în săli şi 200.000 în mediul online, 200 de artişti internaţionali din 18 ţări, 20 de parteneri culturali şi diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecţii de film, 121 masterclass-uri şi 15 burse pentru artişti în valoare de 15 000 euro. Conceptul dedicat „descoperirii dorinţei” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert şi spaţiu.

La 20 februarie 2024, The Classic Theory va avea loc la Palatul Culturii din Iaşi, iar concertul va include lucrări de Caroline Shaw, Fanny Mendelssohn şi Ludwig van Beethoven, interpretate de Chaos String Quartet din Austria.

În 21 februarie 2024 călătoria va continua cu "Bohemian Jazz", un concert care va împleti eleganţa muzicii cehe cu virtuozitatea jazz-ului. Evenimentul găzduit de Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi va prezenta lucrări de Martin Brunner, Josef Suk, Astor Piazzolla şi Paul Schoenfield, interpretate de Trio Bohemo din Cehia.

Classix Festival reuneşte anul acesta peste 50 de artişti internaţionali
Classix Festival 2024[Sursa foto: Facebook]

Concertul Romantic Whispers va avea loc pe 22 februarie, la Casa de Cultură a Studenţilor, în Sala Gaudeamus.

Flautiştii coreeni Soyoun Kim, Jie-Youn Lee şi Hyunim Yoon, alături de flautistul elveţian Philipp Jundt, pianistul elveţian Ulrich Koella, baritonul Florin Estefan şi pianistul Dragoş Dimitriu vor interpreta compoziţii semnate de Rachmaninov, Beethoven, Poulenc, precum şi o lucrare prezentată în premieră, Ji Won Kwon: Destiny- Arirang Araiyo pentru 4 flaute şi pian.

Pe 23 februarie, în sala „Henri Coandă” a Palatulul Culturii din Iaşi va avea loc concertul Reframing the Classics. Pe scena acestuia se vor afla: pianistul francez Jean-Baptiste Doulcet, tenorul polonez Jan Petryka, pianistul elveţian Ulrich Koella şi cornistul Petrea Gîscă. Programul concertului include lucrări semnate de Edvard Grieg şi Franz Schubert, iar Jean-Baptiste Doulcet va realiza improvizaţii la pian inspirate de tablourile prezentate de Felix Aftene din colecţia unor pictori ieşeni.

Iubitorii de cultură pot achiziționa online biletele la Classix Festival 2024, iar organizatorii le pun la dispoziție două tipuri de abonamente: abonament Early Bird, care este în prezent la reducere, la prețul de 419 lei, și abonament Late Bird, în valoare de 576 de lei. De asemenea, cei care nu vor să participe la tot festivalul, pot opta pentru bilete doar pentru un singur eveniment.

Citește și: Sam Smith şi Swedish House Mafia, pentru prima dată la festivalul Untold, în 2024

Contribuţia Classix Festival la dezvoltarea comunităţii

Contribuţia Classix Festival la dezvoltarea comunităţii se materializează şi prin proiectul Classix in Art. În cadrul acestei componente se organizează anual masterclass-uri pentru tinerii artişti şi se oferă burse de creaţii pe diferite domenii. Programul de burse a debutat în anul 2021 cu 3 burse în valoare totală de 3000 euro, în 2022 s-au acordat cinci burse în valoare totală de 5000 de euro, iar în anul 2023 s-a ajuns la oferirea a șapte burse în valoare totală de 7000 de euro. De asemenea, tinerii pot fi voluntari în cadrul acestui festival, astfel că înscrierile au început şi vor continua până pe 4 februarie.

„Importanţa voluntarilor la orice festival este una vitală- nu doar din prisma volumului uriaş de muncă pe care îl presupune acest tip de activitate, ci mai ales din prisma oportunităţii pe care o au tinerii în a dobândi experienţă de lucru şi deprinderi noi. Este o experienţă minunată pentru ei, iar sensul pe care îl capătă ştiind importanţa contribuţiei lor le oferă încredere pe viitor să intre pe piaţa muncii cu un istoric pe care să se poată baza. În fiecare an am avut înscrieri record, sute de voluntari din care a trebuit să alegem între 70 şi 150, iar interesul lor ne confirmă faptul că noile generaţii îşi doresc să se implice în proiectele cu care rezonează — nu sunt atât de pasivi la oportunităţi precum predecesorii lor. Desigur, şi numărul de festivaluri, ONG-uri, activităţi care solicită participarea lor s-a multiplicat enorm în ultimii ani, dând astfel posibilitatea tuturor să găsească nişa în care doresc să se implice pentru a-şi îndeplini nevoia de a contribui în comunitate, în cauzele în care cred, în a sprijini o schimbare sau în a colecta experienţa necesară inserării pe piaţa muncii. Profilul voluntarului Classix vizează în primul rând curiozitatea şi seriozitatea, deschiderea la nou, sociabilitatea, disponibilitatea de a lucra mereu în echipă, un zâmbet larg şi multă, multă energie”, a declarat Anca Floroiu, managerul de comunicare al festivalului, potrivit news.ro.