Close sidebar
Stiri

Cod galben și cod portocaliu de viscol, ploi și vânt puternic! Care sunt zonele afectate și cum va fi vremea săptămâna aceasta?

România, lovită de viscol, ploi și vânt puternic la începutul acestei săptămâni [Sursa foto: freepik]

Meteorologii au emis avertizări de Cod galben și Cod portocaliu, valabile până marți dimineață. Iată cum va fi vremea săptămâna aceasta.


In articol:

Vremea se schimbă din nou în România! Deși temperaturile au crescut considerabil odată cu venirea lunii februarie, meteorologii au emis avertizări de vreme rea pentru majoritatea regiunilor. Românii trebuie să se aștepte la viscol, ploi abundente și vânt puternic pentru începutul acestei săptămâni.

Iată zonele pentru care sunt valabile evertizările de Cod galben și Cod portocaliu.

Citește și: Prognoza meteo: Vine primăvara! Se anunță maxime și de 20 de grade

Cod galben și cod portocaliu de viscol, ploi și vânt puternic în toate regiunile țării
Avertizare de vreme rea în majoritatea regiunilor țării[Sursa foto: freepik]

Meteorologii au emis avertizări de vreme rea, valabile în majoritatea regiunilor

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben privind intensificări ale vântului şi precipitaţii, valabilă de luni, de la ora 10.00,

până marţi, la aceeaşi oră. Astfel, pe parcursul zilei de luni, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a ţării.

„La munte vor fi rafale de 70...100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65...75 km/h. În Crişana, Maramureş, Dobrogea, local în Banat şi Moldova şi în restul Olteniei şi Munteniei vor fi intensificări locale şi temporare, cu viteze în general de 55...60 km/h. În zona de munte temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ (15...20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1.700 m va ninge viscolit”, a transmis ANM.

Meteorologii au emis Cod portocaliu privind intensificări susţinute ale vântului şi zăpadă viscolită, pentru ziua de luni, între orele 10:00 și 22:00. ”În zona înaltă (la altitudini de peste 1700 m) a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110...120

km/h, va fi viscol şi vizibilitate foarte redusă”, au arătat aceştia.

Cum va fi vremea în săptămâna 5-11 februarie 2024?
Iată până când sunt valabile atenționările meteorologilor[Sursa foto: freepik]

Nici marți nu scăpăm de atenționările meteorologilor. Un alt Cod galben privind intensificări ale vântului va fi în vigoare pentru data de 6 februarie 2024, de la ora 10.00, până miercuri, la aceeaşi oră. ”În intervalul menţionat, în nordul Crişanei, în Maramureş şi Dobrogea, în nord-estul şi estul Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Moldova, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55...60 km/h. La munte, vântul va avea viteze de 70...80 km/h, iar în zona înaltă a Carpaţilor Orientali rafalele vor fi de 90…100 km/h. Intensificări ale vântului, cu viteze de 45...50 km/h, vor fi, marţi, local şi în restul teritoriului”.

În zona municipiului Bucureşti, până marţi, la ora 10.00, vremea va fi vântoasă, dar deosebit de caldă pentru această dată. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va avea intensificări, în general cu viteze de 50-55 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 17 grade, iar cea minimă va fi de 5-6 grade.

Citește și: Elevii de clasa a VIII-a au susținut prima probă a simulării Evaluării Naţionale 2024. Când se afișează rezultatele?

Cum va fi vremea în săptămâna 5-11 februarie 2024?

De marţi dimineaţă până miercuri, la ora 10.00, vremea va fi frumoasă şi se va menţine deosebit de caldă pentru această dată. Temperatura maximă va fi de 18-19 grade Celsius, iar cea minimă de 5-6 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de până la 50 km/h.

În ceea ce privește regimul pluviometric, acesta va fi excedentar în zona Munților Apuseni și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, precum și în regiunile nord-vestice, da și deficitar în cele sudice și sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.