Close sidebar
Stiri

Cod Rutier 2021. Pentru ce fapte se suspendă permisul auto pentru o perioadă de 90 de zile

[Sursa foto: Facebook]

Vedeţi în acest articol care sunt faptele care duc la suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.


In articol:

 Permisul auto poate fi suspendat pentru mai multe fapte, însă acestea pot aduce sancţiuni pentru 30, 60 sau 90 de zile. Există însă şi varianta de anulare a permisului, dacă faptele sunt mai grave.

Pentru ce fapte se suspendă permisul auto pentru 90 de zile

 În 2021, Codul Rutier prevede că permisul auto se va suspenda pentru 90 de zile în cazul în care şoferul conduce sub influenţa alcoolului, dacă fapta nu constituie infracţiune, pentru conducerea autovehicului cu probleme la frânare sau la sistemul de direcţie, dacă şoferul nu opreşte la trecerea la nivel cu calea ferată, dacă barierele sunt coborâte sau în curs de coborâre sau dacă semnalele cu lumini roşii sunt active, dar şi pentru depăşirea vitezei legale cu mai mult de 50 km/h. 

 Permisul auto va fi suspendat şi în cazul în care se ajunge la limita de 15 puncte de penalizare. În această situaţie, documentul va fi suspendat pentru 30 de zile, însă dacă în următoarele 12 luni de la înapoierea permisului se vor aduna din nou 15 puncte de penalizare, suspendarea va fi de 60 de zile. Mai mult decât atât, în cazul în care conducătorul autor nu predă în timp util permisul către autorităţi, perioada de suspendare se prelungeşte cu încă 30 de zile. Totuşi, dacă acesta dovedeşte că nu a putut preda permisul dintr-un motiv bine întemeiat, nu se va mai lua măsura de prelungire a suspendării. 

Cod Rutier 2021. Pentru ce fapte se suspendă permisul auto pentru o perioadă de 90 de zile

 Există şi varianta în care permisul va rămâne la poliţişti, în cazul în care începe urmărirea penaltă, dacă au fost constatate săvârşirea unor infracţiuni în urma unui accident din care au rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane. În acest caz, Codul Penal şi Codul Rutier se folosesc complementar. 

 Permisul se poate anula pentru conducerea unui vehicul, deși titularului i-a fost suspendat dreptul de a conduce, pentru participarea la sau organizarea de curse neautorizate de mașini sau de animale, desfășurate pe drumurile publice, în cazul în care titularul permisului refuză, se împotrivește sau se sustrage de la recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei sau a stării de intoxicație cauzată de consumul de stupefiante ori medicamente cu efecte similare, dar şi dacă titularul permisului consumă, după producerea unui accident cu victime și înainte de recoltarea probelor biologice, alcool, substanțe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora. Permisul de conducere se anulează și dacă părăsește locul unui accident de circulație în urma căruia a rezultat uciderea sau rănirea unei persoane. Aceeași sancțiune se aplică și dacă șoferul implicat într-un accident soldat cu victime modifică sau șterge urmele accidentului. Anularea permisului poate fi dispusă și pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, dacă șoferul are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. În plus, permisul poate fi anulat și dacă titularul său conduce un vehicul necorespunzător categoriei pentru care deține permis.