Codul Rutier a fost actualizat cu noi prevederi și amenzi mai mari pentru șoferii care întâmpină probleme la sistemul de iluminare al autovehiculului. Chiar dacă mașina este mai veche și în funcție de drumurile pe care conduci, este foarte important ca farurile unei mașini să funcționeze în stare optimă.
Citește și: Codul Rutier 2023. Cu cât au crescut amenzile?
Probabil majoritatea șoferilor din România s-au confruntat cu probleme la sistemul de iluminare. În funcție de vechimea mașinii și de drumuruile parcurse, un far este posibil să nu fi funcționat cum trebuie din diverse motive.
Autoritățile trag un semnal de alarmă pentru cei cu probleme la sistemul de iluminare. Este foarte important ca farurile să fie într-o stare optimă pentru ca ceilalți participanți la trafic să fie atenționați din timp de manevra pe care o executați și să fie evitate pericolele.
Potrivit noilor modificări din Codul Rutier, amenzile pentru problemele la sistemul de iluminare nu vor fi aplicate doar în cazul în care farurile sunt arse, ci și când sunt folosite becuri neomologate sau cele utilizate nu funcționează corespunzător. Având în vedere că punctul de amendă în 2023 a fost plafonat la 145 de lei, conducătorii autovehiculelor din România care prezintă astfel de probleme pot fi amendați cu o sumă ce variază între 870 și 1160 de lei.
Citește și: Codul Rutier 2023. Expirarea rovinietei va fi anunțată prin e-mail
Codul Rutier conține următoarele prevederi în ceea ce privește sistemul de iluminat al mașinii:
Art. 101
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
Art. 112
(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri: