Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România, iar cei care nu o au valabilă riscă amenzi usturătoare la un simplu control de rutină.
Citește și: Rute ocolitoare Autostrada Soarelui (A2): Cum scapi de aglomerație în această perioadă a anului
Citește și: Cum poți plăti online rovinieta în 2023? Pașii pe care trebuie să îi urmezi
În cazul în care un șofer va fi oprit de poliție pentru un control de rutină, acestuia i se va cere certificatul de înmatriculare, cartea de identitate, permisul de conducere, dar și polița RCA. Cei nu au RCA valabil riscă amenzi usturătoare, precum și alte sancțiuni.
Amenda care se percepe în cazul în care polița RCA nu este valabilă, este cuprinsă între 1000 și 2000 de lei. În plus, șoferului i se va reține și certificatul de înmatriculare până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.
Citește și: Locuri impresionante din România pe care le poți vizita în mini-vacanța de 1 Mai
Asigurarea RCA se încheie atunci când proprietarul înscrie un autovehicul în circulație sau odată ce polița curentă a expirat. Ulterior, proprietarul mașinii trebuie să dețină o asigurare valabilă pentru toată perioada înmatriculării autovehiculului. Acest lucru se întâmplă și în cazul în care mașina nu este utilizată.
Cei care vor să verifice dacă polița RCA mai este valabilă, pot face acest lucru online pe site-ul Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, precum și pe site-ul Administrare Istoric Date Asigurator Auto (AIDA). Situația în care se află mașina poate fi aflată introducând seria de șasiu sau numărul de înmatriculare.
Citește și: Seriale și filme Netflix care apar în mai 2023
Prevederile legale în ceea ce privește asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) au fost modificate anul acesta. Iată de ce trebuie să țină cont proprietarii de autovehicule: