Sezonul rece se apropie cu pași repezi și apariția zăpezii, a gheții și a poleiului îi determină pe șoferi să schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă, potrivite pentru această perioadă. Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii odată cu scăderea temperaturilor, iar cei care nu respectă prevederile în vigoare riscă amenzi considerabile.
Citeste si: Camere rovinieta Romania 2022: Harta completă a punctelor de verificare pe judeţe
Conducătorii auto trebuie să respecte prevederile din Codul Rutier în ceea ce privește circulația pe drumurile publice, acoperite cu gheață, polei sau zăpadă. Nu există o dată la care se impune schimbarea cauciucurilor, însă acest lucru depinde de condițiile meteo.
Citeste si: Şoferii din România vor fi obligați să respecte noi reguli! Se va aplica din 20 august
Se recomandă șoferilor să schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă începând cu luna noiembrie și să le păstreze montate până la finalul lunii martie, mai ales în zonele în care condițiile impuse de iarnă sunt aspre.
Nerespectarea prevederilor în vigoare din Codul Rutier atrage însă contravenție, ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi. Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 1305 și 2.900 de lei după ce punctul de amendă s-a majorat la 145 de lei, de la 1 februarie 2019.
Citeste si: Care sunt infracţiunile prevăzute în Codul Rutier 2022 şi cum se sanţionează?
Nu se recomandă: „Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.”, precizează art.102, alin. 1, punctul 28, din Codul Rutier.
Anul acesta, conducătorii de autoturisme pot plăti jumătate din amenda primită în termen de 15 zile.