Consumul de alcool, chiar și în cantități relativ mici crește riscul accidentelor rutiere. Este important să rețineți că orice formă de a bea și de a conduce vehicule este ilegală și poate veni cu pedepse stricte. Conducerea în siguranță necesită capacitate de concentrare, de a lua decizii bune și de a reacționa rapid la situații.
Citeste si: Care sunt contravenţiile prevăzute în Codul Rutier 2022 şi cum se sancţionează?
Un român consumă în medie 11 litri de alcool pur pe an, valoare ce poziţionează piaţa locală în prima parte a clasamentului european, într-un top realizat de Organizația Mondială a Sănătăţii. Conform aceleiași organizații, aproape 18% dintre accidentele mortale sunt cauzate de consumul de alcool, ceea ce situează România pe locul 9 în Europa și pe locul 29 în lume.
Citeste si: Ce amendă iei dacă treci pe roşu? Prevederile din Codul Rutier 2022
Conducătorul auto care a fost depistat în trafic conducând un autovehicul după ce a consumat băuturi alcoolice este sancționat potrivit legislației în vigoare. Sancțiunea aplicata diferă în funcție de cantitatea de alcool ingerată, fapta fiind considerată contravenție (sancționată cu amenda și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioada de 90 de zile, dacă alcoolemia, exprimată în grame de alcool per litru de sânge, este până la 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau infracțiune (sancționată cu amendă penală sau privare de libertate și anularea permisului de conducere, dacă alcoolemia este de 0,80 g/l alcool pur în sânge sau peste această limită).
O alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancționează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru 3 luni (90 de zile).
Conform legislatiei din Romania, atunci când şoferii sunt prinşi cu o îmbibaţie de alcool egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.