- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Legea îi obligă pe cei care tocmai au obținut permisul de conducere să respecte reguli suplimentare. Aceștia trebuie să circule cu o viteză cu 20 km/h mai mică decât limitele legale și să folosească semnele speficice de începător, în caz contrar șoferii riscă amenzi usturătoare. Iată care sunt regulile de care trebuie să țină cont șoferii începători, potrivit Codului Rutier.
Citește și: Cine este Dinu Maxer? Detalii neștiute din viața artistului
Ce amendă primești dacă nu îți pui semnele de începător?
Șoferii cu o vechime mai mică de un an de la obținerea permisului de conducere trebuie să țină cont de reguli suplimnetare îniante de a se urca la volan. Mai întâi aceștia, trebuie să se asigure că și-au pus semnele specifice începătorilor și că acestea sunt amplasate corect pe mașină.
Prevederile legale specifică și care sunt sancțiunile pe care le riscă șoferii care nu își pun semnul de începător. Aceste sancțiuni duc la amenzi usturătoare, cuprinse între 290 și 435 de lei, din clasa I de sancțiuni, atât pentru lipsa semnelor de șofer începător, cât și pentru amplasarea greșită pe mașină.
Citește și: Statul oferă 3000 de euro pentru anumiți fermieri. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia
Unde se pun semnele de începător?
Șoferii trebuie să fie foarte atenți la poziționarea semnelor de începător pentru buna desfășurare a circulației rutiere, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Potrivit prevederilor din codul rutier, semnul specific începătorilor trebuie să apară de două ori pe mașina șoferilor care tocmai au luat permisul.
Una dintre buline trebuie să fie poziționată pe parbriz, în colțul din dreapta jos, iar cea de-a doua va trebui să fie montată pe lunetă, în partea din stânga jos. În acest fel, ceilalți participanți la trafic pot vedea cu ușurință că au de-a face cu un începător, care are nevoie să fie ajutat și protejat.Cei care dețin o motocicletă trebuie să pună un singur semn de începător, care se poziționează în partea din spate, lângă plăcuța cu numărul de înmatriculare.
Legea are prevederi clare în ceea ce privește perioada de timp în care șoferii începători trebuie să pună semnul distinctiv pe mașină. Astfel, perioada prevăzută este de 12 luni din momentul în care a primit permisul, însă această perioadă poate să fie prelungită dacă șoferul nu a acumulat suficientă experiență.