Close sidebar
Stiri

Codul Rutier 2023: Ce noi modificări se aplică din această lună?

Codul Rutier 2023 [Sursa foto: PixaBay]

Începând cu luna martie intră în vigoare modificările Codului Rutier. Polițiștii de la înmatriculări vor putea să amendeze șoferii care au actele expirate.


In articol:

Începând cu data de 2 martie vor intra în vigoare noile modificări ale Codului Rutier, potrivit cărora polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea amenda șoferii care nu respectă anumite reguli.

În cazul în care permisul sau talonul auto nu a fost preschimbat ori vehiculul deținut nu a fost radiat în termenul legal, dar și pentru deţinerea simultană a două permise de conducere naționale, dintre care unul emis în străinătate, șoferii români vor fi sancționați conform legii. Iată care sunt noile modificări din Codul Rutier.

Citește și: Priscilla Presley își va dubla vocea în serialul de desene animate, inspirat de viața lui Elvis

Codul Rutier 2023: Ce noi modificări se aplică din această lună?
Codul Rutier 2023[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Polițiștii sunt pe cale să înceapă proteste în toată țara. Oamenii legii cer un nou statut al polițistului și majorarea normei de hrană

Care sunt noile modificări din Codul Rutier? 

Prin OG 11/2023 au fost introduse o serie de modificări în Codul Rutier, care vizează circulația pe drumurile publice și au intrat în vigoare începând cu luna martie. În acest context, polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea constata și sancționa o serie de contravenții, precum: 

Codul Rutier 2023: Ce noi modificări se aplică din această lună?
Codul Rutier 2023[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: EXCLUSIV: Noi reguli pentru șoferi în Codul rutier: o definiţie mai clară pentru intersecţia cu sens giratoriu

Amenzi de până la 2.900 de lei pentru încălcarea noilor modificări din Codul Rutier 

Amenzile prevăzute în Codul Rutier pe care le pot primi șoferii sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei, iar autoritățile competente vor elibera o dovadă cu valabilitate de o lună, care înlocuiește certificatul de înmatriculare până la emiterea acestuia. De asemenea, în cazul pierderii, furtului, deteriorării permisului de conducere sau schimbării numelui titularului acestuia, șoferii pot solicita o dovadă cu valabiliatatea de până la 30 de zile. Mai mult chiar, potrivit legii, polițiștii din cadrul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări vor putea elibera și permise de conducere internaționale. 

Codul Rutier 2023: Ce noi modificări se aplică din această lună?
Codul Rutier 2023[Sursa foto: Pexels.com]

„La cererea proprietarului sau deținătorului mandatat al vehiculului, autoritatea competentă eliberează, pentru situațiile în care se emite un certificat de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare a acestuia care atestă înmatricularea vehiculului, valabilă până la emiterea certificatului de înmatriculare, dar nu mai mult de 30 de zile”, arată Codul Rutier.

Tot începând cu data de 2 martie, proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 și A va fi în mod obligatoriu înregistrată, excepție făcând proba poligonului.