Codul Rutier stabilește mai multe echipamente obligatorii, pe care fiecare șofer trebuie să le aibă în mașină atunci când circulă pe drumul public. Cei care sunt opriți de polițiști și nu au obiectele necesare asupra lor, acestea nu sunt omologate sau sunt expirate, riscă amenzi usturătoare în 2024. Iată cât trebuie să scoată din buzunar cei care nu au mașina echipată corespunzător.
Care sunt echipamentele obligatorii pentru mașini în 2024?
Potrivit prevederilor din Codul Rutier, fiecare șofer trebuie să aibă în mașină trusa medicală, un stingător de foc și două triunghiuri reflectorizante. Conducătorii auto trebuie să se asigure că acestea sunt omologate și nu sunt expirate.
Trusa medicală conține produse care au termen de valabilitate. Acest lucru se întâmplă și în cazul stigătorului de foc, a cărui substanță își pierde din proprietăți cu trecerea timpului. În ceea ce privește triunghiurile reflectorizante, acestea au anumite detaliile inscripționate. Cele omologate internațional pot fi recunoscute după marca de omologare, mai exact litera E și codul țării de omologare, încadrate într-un cerc.
„ Triunghiurile de presemnalizare auto sunt reglementate de Regulamentul nr.27
CEE-ONU (Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite). Din punct de vedere tehnic, acest tip de produs poate fi comercializat legal dacă dispune de Comunicare de omologare internațională acordată de oricare dintre autoritățile administrative din ţările semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958 ”, precizează Registrul Auto Român, potrivit promotor.ro.
Temperaturile au început să scadă în termometre și ne apropiem de perioada în care drumurile vor fi acoperite de zăpadă, polei și gheață.
Legea prevede ca vehiculele care au o greutate de peste 3.5 tone să fie echipate cu lanțuri antiderapante pe timp de iarnă. Șoferii trebuie să aibă în mașină și o vestă reflectorizantă, pe care o vor folosi în cazul în care trebuie să coboare din dubă sau din camion pentru a face diverse reparații sau pentru a încărca/ descărca.
Ce amenzi riscă cei care nu au mașina echipată corespunzător?
Șoferii trebuie să știe că în cazul în care vor fi opriți de polițiști pentru un control de rutină și nu vor avea în mașină trusa medicală, stingătorul de foc și triunghiurile reflectorizate, vor primi între 4-5 puncte amendă, adică între 660 și 825 de lei. Aceeași amendă o vor primi și cei care au echipamentele necesare, însă acestea nu sunt omologate sau sunt expirate.
În 2024, valoarea punctului-amendă este de 165 de lei. Potrivit legii, există cinci clase de sancțiuni ce pot fi aplicate șoferilor români. Primele patru sunt pentru persoanele fizice, iar a cincea se aplică doar pentru persoanele juridice.
clasa I: 2/3 puncte-amendă (330 sau 495 de lei);
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă (660 sau 825 de lei);
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă (de la 990 la 1.320 de lei);
clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă (de la 1.485 la 3.300 de lei);
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă (de la 3.465 la 16.500 de lei).
Familia regală ar fi ascuns timp de doi ani diagnosticul crunt al lui Kate Middleton. Iată de când ar fi fost, de fapt, Prințesa de Wales, bolnavă de cancer.
Emily in Paris, serialul fenomen de pe Netflix, continuă cu un nou sezon. Producătorii au făcut marele anunț! Iată ce se știe până acum despre celebra producție