Codul Rutier are reguli clare în ceea ce priveste depăsirea, pe care toți șoferii trebuie să le respecte pentru a asigura atât siguranța lor, cât și a celorlalți participanți la trafic. Înainte să înceapă o astfel de manevră, conducătorii auto trebuie să se asigure că o pot efectua în condiții de siguranță, fără ca ceilalți șoferi să fie afectați.
Potrivit Codului Rutier, „Art.45. – (1) Depasirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lânga un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule în care s-a aflat initial.”
Așadar, conducătorul autovehiculului care urmează să fie depășit nu trebuie să mărească viteza de deplasare, însă are obligația să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părții carosabile sau a benzii pe care se află. Legea nu prevede reducerea vitezei, însă șoferul trebuie să aibă grijă să păstreze viteza constantă și să nu o mărească.
Citește și: Noi tarife și perioade de valabilitate pentru rovinietă în 2024
La rândul său și soferul care dorește să depășească o altă mașină trebuie să respecte un set de reguli, prevăzute în Codul Rutier. În primul rând, acesta trebuie să se asigure că cel din fața lui sau cel din spate nu a semnalizat intenția de a depăși, astfel încât el să poată efectua manevra în siguranță, fără să pună în pericol și alți participanți la trafic.
De asemenea, șoferii trebuie să știe că depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depășit. Tramvaiul se depășește prin partea dreaptă, însă poate fi depășit și pe partea stângă atunci când se află în mers pe un drum cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.
Potrivir Art. 152 din Codul Rutier, se interzice depăşirea vehiculelor în următoarele situații:
a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată prin mijloace de semnalizare rutieră ori de către poliţişti;
b) în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele, ciclomotoarele şi bicicletele, dacă lungimea segmentului de vizibilitate a drumului este mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului, de cel puţin 7 m;
e) pe treceri pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
f) pe treceri la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m de acestea;
g) în staţii de tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
h) în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă";
i) când pentru efectuarea manevrei se trece efectiv peste marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculele circulă pe contrasens;
j) în situaţia când din sens opus se apropie un alt vehicul al cărui conducător este obligat să efectueze manevre de evitare pentru a nu intra în coliziune;
k) în locul unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.
(2) Se interzice depăşirea coloanei oficiale asigurate, înainte şi în urmă, cu echipaje ale poliţiei.