MAI anunță că duminică, 13 august, intră în vigoare noile condiții de restituire a permisului de conducere și de dobândire a permisului de conducere românesc de către șoferii care dețin permise eliberate de alte state. Modificările au fost incluse într-o ordonanță aprobată de Guvern în urmă cu trei zile.
„Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de
Persoanele care nu au domiciliul sau reședința pe teritoriul României vor avea posibilitatea de a înmatricula provizoriu o mașină, însă cu scopul de a-l înmatricula, ulterior, în țară.
„(1^1) Prin excepție de la prevederile alin. (1), proprietarii care nu au domiciliul, reședința sau, după caz, sediul în România pot solicita înmatricularea temporară a autovehiculelor și remorcilor ce urmează a fi scoase din România în vederea înmatriculării în alt stat, la oricare autoritate competentă să realizeze operațiuni de înmatriculare”, este noua modificare, potrivit legislatie.just.ro.
O modificare recentă a Codului Rutier a avut loc în urma adoptării Hotărârii Guvernului României nr. 130/2023. Această hotărâre a introdus modificări și completări la regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență nr.
Citește și: Ai uitat să plătești taxa de Pod la Fetești în 24 de ore? Cât costă amenda în 2023?
Mai mult, cei care conduc cu o viteză care depășește limita maximă admisă cu 10-20 km/h pot primi 2-3 puncte amendă, ceea ce înseamnă între 290 și 435 de lei, plus două puncte penalizare înregistrate în sistem. Pentru șoferii care încalcă regulile de circulație de cinci ori într-un an, este impusă o condiție în care sunt obligați să reia examenul scris pentru permisul de conducere și să evite orice încălcare ulterioară.