Seniorii pot cere recalcularea pensiei, în fiecare an, dacă după ce ies la pensie continuă să muncească și să contribuie la asigurările sociale. În acest fel, ei pot solicita ca venitul lor de la stat să fie recalculat, an de an. Recalcularea aceasta permite majorarea pensiei pe baza contribuțiilor suplimentare adunate în urma activităților profesionale desfășurate post-pensionare, potrivit Legii nr.
"Dacă până la 31 august 2024 recalcularea se făcea și de cinci ori pe an, acum se face doar o singură dată", a ținut să spunsă Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii Iași, conform Money.ro.
Citește și: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”
Potrivit CNPP, pensionarii sistemului public de pensii au posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri în anumite situații. Mai exact, pensionarii pot cumula pensia cu salariul dacă realizează venituri din activități pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale.
De asemenea, pensionarii care activează ca prestatori casnici pot beneficia de acest cumul, potrivit Legii nr. 111/2022, indiferent de nivelul veniturilor obținute.
Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a vorbit, în exclusivitate pentru Newsweek România, despre erorile din recalcularea pensiilor și a spus care sunt pensionarii cei mai afectați de noua Lege a pensiilor. Erorile au legătură cu aspecte precum termenul de 45 de zile de depunere a contestațiilor pentru pensiile recalculate, termenul de 6 luni de depunere a adeverințelor pentru „Mica Recalculare”, recalcularea pensiilor pentru cei care încă muncesc, dar și însăși noua formulă de calculare a pensiei în cazul celor din grupe de muncă, a celor care au lucrat în condiții speciale și persoanelor cu dizabilități.
„Pentru două categorii de personal, când au intrat în câmpul muncii, aveau un anumit contract social cu statul, adică anumite condiționări. Regulile legate de acest lucru s-au schimbat. Mă refer la cei cu grupele de muncă speciale și deosebite, grupa I și grupa a II-a, și personalul cu dizabilități. Au fost trecuți la condiții normale de muncă, deși era o contribuție specială, făcută de pe partea angajatorului, spre deosebire de condițiile normale de muncă și care nu este luată în calcul. Modul de rezolvare este o modificare legislativă la articolul 88, care este în legea actuală. Noi am înaintat tuturor partidelor parlamentare propuneri de modificare. Sunt 7 în total. Ca să se rezolve problemele respective, sunt numai două articole care trebuie schimbate”, a declarat Bogdan Hossu