Close sidebar
Actualitate

Contestații REZIDENTIAT 2024. Până la ce oră se depun contestațiile

Contestațiile pentru rezidențiat 2024 se pot depune până azi, 18 noiembrie  [Sursa foto: PixaBay]

Absolvenţii facultăţilor de medicină și farmacie au susținut examenul de intrare în Rezidenţiat 2024. Iată până la ce oră se depun contestațiile anul acesta.


In articol:

În 2024, peste 10.575 s-au înscris la examenul de intrare în rezidențiat, fiind disponibile 4.961 de locuri și 237 de posturi. Examenul a avut loc duminică, iar la scurt timp după finalizarea acestuia, Ministerul Sănătății a publicat grilele cu răspunsurile corecte. Până azi, candidații pot depune contestații, care pot viza întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului.

Citește și: Igor Cuciuc, îngenuncheat de durere la căpătaiul fiicei lui. Zeci de colegi ai Andreei au stat lângă sicriul ei

Până la ce oră se depun constestațiile pentru rezidențiat 2024?

Concursul de rezidențiat este susținut de absolvenții ciclului de licență de la facultățile de medicină, medicină dentară şi farmacie pentru intrarea la rezidențiat, o formă de educație postuniversitară, care poate dura între 3 și 7 ani în funcție de specializare.

Acesta a avut loc duminică, 17 noiembrie 2024, iar acum Ministerul Sănătății a postat grilele corecte. Concursul s-a desfășurat în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.

Ce se întâmplă după ce depui contestație pentru rezidențiat 2024?
Cum se depun contestațiile pentru rezidențiat 2024? [Sursa foto: PixaBay]

În 2024, contestațiile   pot fi depuse până luni, 18 noiembrie, la ora 16:00. Acestea se trimit exclusiv prin poșta electronică, la sediul comisiei locale de concurs. Cele care nu respectă aceste reguli nu vor fi luate în considerare. De asemenea, nu se pot face contestații privind corectarea manuală a lucrărilor.

Contestațiile vor fi trimise în termen de două ore de la expirarea termenului de depunere la comisia centrală. Aceasta analizează și comunică răspunsurile corecte rămase definitive în termen de 48 de ore. Din acest moment, punctajele comunicate în săli după finalizarea probei pot suferi modificări. Rezultatele finale vor fi afișate online pe site-ul rezidentiat.ms.ro și pe paginile universităților de medicină și farmacie, dar și fizic, la sediul comisiei locale de concurs.

Absolvenţii facultăţilor de medicină și farmacie au avut de rezolvat 200 de grile, 25% dintre ele având un singur răspuns corect posibil din 5 și restul de 75% întrebări, având 2-4 răspunsuri corecte. După finalizarea probei, lucrările au fost strânse la catedră, iar corectarea lor a avut loc în fața condidaților. Potrivit edu.ro, la Rezidențiat 2024, alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Citește și: Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc

Ce se întâmplă în cazul candidaților cu punctaje egale?

La concursul de rezidențiat, departajarea candidaților se face în funcție de răspunsurile oferite la întrebările cu dificultate ridicată, care reprezintă 8-10% din totalul grilelor. În cazul candidaților cu punctaje egale, departajarea se face pe baza punctajului ponderat, calculat statistic în funcție de răspunsurile corecte date de toți candidații la întrebările considerate cele mai complicate.

Ce trebuie să știe absolvenții de medicină și farmacie despre contestațiile pentru rezidențiat 2024
Pentru ce pot fi depuse contestațiile în urma concursului de rezidențiat 2024? [Sursa foto: PixaBay]

Candidații care obțin punctajul maxim vor susține o probă suplimentară de departajare, care va cuprinde 100 de întrebări de tip complement multiplu din tematica și bibliografia aprobate. Anul acesta, proba va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie, la sediul universitar București. Corectura se va face și de data aceasta în format electronic, în prezența candidaților, în sala de concurs.

Persoanele care trebuie să susțină proba de departajare nu trebuie să plătească nicio taxă suplimentară. Rezultatele obținute vor fi folosite pentru ierarhizarea candidaților, iar cei care nu se prezintă vor fi clasificați în ordine alfabetică după cei care susțin proba.