Un cutremur cu magnitudinea de moment de 7,7, care s-a produs la 10 km adâncime, a lovit vineri centrul Myanmarului, la ora locală 12:50. Acesta a fost urmat la numai 12 minute de o replică, la aceeași adâncime, cu magnitudinea de 6,7.
Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a produs un adevărat dezastru în centrul Myanmarului, dar și în țările vecine. Adâncimea mică a acestuia a provocat pagube enorme, cu mai multe clădiri prăbuşite sau deteriorate, drumuri avariate şi rupte. De asemenea, bilanțul victimelor este în creștere, atât în Myanmar, cât şi în Thailanda. Autoritățile au anunțat cel puţin 694 de morţi şi 1.670 de răniţi, conform news.ro. Cifrele se referă doar la regiunea Mandalay, situată în centrul ţării şi aproape de epicentrul seismului.
Potrivit USGS, cutremurul din Myanmar s-a produs ca urmare a unei „falii de alunecare” între plăcile India şi Eurasia- ceea ce înseamnă că aceste două plăci tectonice s-au frecat lateral una de cealaltă. „Cutremurul a avut loc pe falia Sagaing, care marchează limita plăcii tectonice dintre placa indiană la vest şi placa eurasiatică la est. Placa indiană se deplasează spre nord de-a lungul faliei în comparaţie cu placa eurasiatică", a explicat Bill McGuire, profesor emerit specializat în evenimente geofizice şi climatice la University College London.
Acesta a explicat că cel mai probabil clădirile nu erau construite în așa fel încât să reziste în fața unui cutremur atât de puternic, iar numărul victimelor va crește aproape sigur pe măsură ce se vor afla mai multe despre dezastrul din zonă. Regiunea a fost afectată și în trecut de cutremure de alunecare puternice. Din anul 1990 și până în prezent au avut loc 6 seisme cu magnitudinea 7 sau mai mare pe o rază de aproximativ 250 km de la epicentrul cutremurului actual.
„Acesta este un cutremur major după orice standard, iar impactul său este cu mult mai grav din cauza faptului că a fost la adâncime mică- doar aproximativ 10 km. Dacă ar fi fost la 100 km adâncime, impactul ar fi fost mult mai mic, astfel încât adâncimea, precum şi dimensiunea, sunt esenţiale", a mai explicat McGuire.
Cutremurul din Myanmar a produs un adevărat dezastru în zonă, fiind urmat de cel puțin 14 replici, potrivit hărții interactive de pe site-ul United States Geological Survey. Seimele care au urmat celui cu magnitudinea de 7,7 au avut loc pe parcursul mai multor ore. Acestea au avut magnitudini cuprinse între 3 şi 5. Cea mai puternică replică a fost de 6,7 magnitudine şi s-a produs la câteva minute după seismul principal, la aceeași adâncime.
Alte două replici, una de 4,9 şi alta de 6,7, au avut loc la aproximativ 32 de kilometri de Mandalay, al doilea cel mai mare oraș din Myanmar. Și aici pagubele sunt semnificative. Alte seiseme s-au răspândit spre nord sau spre sud, formând aproximativ o linie.