Close sidebar
Actualitate

Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după primul tur al alegerilor prezidențiale

Cuvântul ”legionar”, cel mai căutat pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale [Sursa foto: PixaBay]

Cuvântul ”legionar” a devenit cel mai căutat pe google după primul tur al alegerilor prezidențiale.


In articol:

Noaptea de 24 spre 25 noiembrie a fost marcată de o creștere semnificativă a căutărilor pentru cuvântul „legionar” de pe dexonline. Fenomenul a avut loc imediat după anunțarea rezultatelor parțiale din primul tur al alegerilor prezidențiale din România, care îl plasează pe primul loc pe Călin Georgescu, un candidat independent asociat cu populismul de extremă dreapta.

Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google

Conform statisticilor oferite de dexonline, termenul „legionar” a fost căutat de 2.234 de ori până la ora 6:10 dimineața, înregistrând un vârf fără precedent. Alte cuvinte intens căutate au inclus „suveranitate”, „suveran” și „antisemitism”, ceea ce indică o preocupare crescută a românilor față de retorica și poziționările politice asociate câștigătorului primului tur al alegerilor.

„A fost o noapte intensă… ne-a bântuit candidatul-fantomă”, au transmis administratorii platformei dexonline pe pagina oficială de Facebook. Aceste căutări au fost declanșate de rezultatul preliminar care îl plasează pe Călin Georgescu, în vârstă de 62 de ani, pe primul loc în cursa prezidențială, cu peste 2 milioane de voturi, reprezentând 99,78% din sufragii numărate până în prezent. Independent în campanie, Georgescu a atras atenția prin discursul său controversat și prin asocierea cu teme legate de extrema dreaptă. Discursul public al lui Călin Georgescu a fost marcat de referințe elogioase la figuri istorice controversate precum Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, și Ion Antonescu, mareșalul responsabil pentru Holocaustul din România. Georgescu i-a descris pe aceștia drept „eroi”, stârnind reacții critice din partea societății civile și a comunității internaționale. Retorica sa a fost catalogată ca fiind una legionară și antisemită, accentuând teme precum suveranitatea națională și o perspectivă anti-occidentală. Aceste mesaje au rezonat în rândul unui anumit segment al electoratului și l-au propulsat pe Georgescu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Explozie de căutări pentru cuvântul ”legionar”
Explozie de căutări pentru cuvântul ”legionar”[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Cum se spune corect: să aibă sau să aibe?

Ce înseamnă cuvântul ”legionar”

În Roma antică, un legionar era un soldat dintr-o legiune romană, parte a armatei Imperiului Roman, iar în istoria modernă a României, desemnează un membru al Mișcării Legionare, un grup politic extremist, cunoscut pentru ideologia sa antisemită și violența din perioada interbelică. Mișcarea Legionară, glorificată de Călin Georgescu în discursurile sale, este una dintre cele mai controversate organizații din istoria României, cunoscută pentru ideologia sa fascistă, antisemitismul virulent și implicarea în acte de violență. Ion Antonescu, de asemenea, rămâne o figură polarizantă, fiind responsabil pentru moartea a peste 280.000 de evrei și 11.000 de romi în timpul Holocaustului.

 

Citește și: Cum se scrie corect în limba română: El merse sau el mersese?