- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Cum au sărbătorit Niculina Stoican, Veta Biriș și Margareta Clipa de 1 Decembrie 2024?
Doamnele muzicii populare românești, Niculina Stoican, Veta Biriș și Margareta Clipa, au vorbit cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2024 despre dragostea de țară, precum și despre românii aflați peste granițe, care simt dorul de patrie mai mult ca niciodată în această perioadă. Cele trei artiste au sărbătorit anul acesta cu o serie de concerte pe care le-au susținut atât în țară, cât și în străinătate. Veta Biriș a cântat în 5 orașe din România cu ocazia Zilei Naționale, în timp ce Niculina Stoican a mers în Spania, iar Margareta Clipa în Anglia pentru a-i bucura pe românii stabiliți acolo.
Citește și: Care a fost, de fapt, cauza morții lui Helmut Duckadam
Ce ritual are Niculina Stoican de 1 Decembrie?
Niculina Stoican spune că are un verișor stabilit în Spania, pe care abia așteaptă să îl revadă cu ocazia concertelor pe care le va susține acolo de Ziua Națională a României. Artista mărturisește că în fiecare an urmărește parada militară și cântă imnul național cu mâna pe piept și cu lacrimi în ochi.
Ce spune Veta Biriș despre românii care pleacă din țară?
Veta Biriș spune că patriotismul ar trebui să fie păstrat mereu în inimile noastre. Artista a avut ocazia să vadă multe țări datorită cântărilor sale, însă nu s-ar muta din România.
Interpreta mărturisește că s-ar bucura să vadă mai des români care sunt mândri de rădăcinile lor și nu doar cu ocazia Zilei Naționale. „Nu știu să răspund la întrebarea asta pentru că eu nu mi-am părăsit satul. Cântecul m-a dus să văd multe țări. Sunt o iubitoare de România și consider că este cea mai frumoasă țară. Chiar doresc să văd mai des români care să fie mândri de rădăcinile lor, mândri că sunt români.Cum erau sărbătorile în perioada comunismului?
Margareta Clipa și-a amintit de modul în care erau marcate sărbătorile în perioada comunismului. În vremea aceea trebuia să participe toată lumea la petreceri, de la pionieri, până la cei care erau înscriși la facultate. Chiar dacă exista cenzura, îndrăgita interpretă spune că nu ar trebui să condamnăm pe cineva din cauza acestui aspect. Mai mult chiar, ea a fost norocoasă și nu s-a confruntat cu așa ceva, deoarece imediat după liceu s-a angajat și nu a ocupat o funcție de conducere.
„Pe vremea comunismului, sărbătorile importante se petreceau în mod festiv, organizat, de către Partid, nu are rost să ne ferim. Toți eram mobilizați să sărbătorim ziua națională a României, de la pionieri până la facultate. Nu trebuie să ne ferim nici de faptul că exista cenzură și nici nu trebuie să condamnăm pe cineva. Eu nu am avut parte de cenzură pentru că, imediat după liceu, m-am angajat și nu am deținut funcție de conducere”, a povestit Margareta Clipa.