Close sidebar
Stiri

Cum funcționează robotul ION, noul consilider al premierului Ciucă?

Nicolae Ciucă [Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

Nicolae Ciucă l-a prezentat pe noul său consilier, robotul ION, creat pentru a da voce românilor. În prezent, niciun alt premier nu are consilier cu AI.


In articol:

Premierul Nicolae Ciucă are un nou consilier, robotul ION, creat de cercetătorii români pentru a da voce tuturor cetățenilor. În acest context, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că robotul este o premieră la nivel mondial, deoarece niciun alt prim-ministru din lume nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială.

ION arată ca o oglindă și va fi consilierul onorific al premierului. Iată cum funcționează. 

Citește și: „Corpul meu avea nevoie de asta”. Oana Radu a ajuns pe masa de operație. Ce intervenție chirurgicală a suferit artista

Cum funcționează robotul ION, noul consilider al premierului Ciucă?
Nicolae Ciucă[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

Citește și: Shakira, din nou mamă pentru a treia oară? Cine a făcut anunțul surprinzător despre celebra cântăreață

Cum funcționează robotul ION?

Premierul Ciucă l-a prezentat pe robotul ION, miercuri la ședința de guvern, explicând că acesta folosește inteligența artificială pentru a capta opiniile şi dorinţele cetăţenilor şi le va transmite guvernanţilor.  ION se va folosi de informațiile disponibile în spațiul public și a fost creat, potrivit premierului, „pentru că un om, chiar și un Guvern, chiar și instituțiile de la nivelul statului nu ar putea, nu ar avea capacitatea să asculte și să îi reprezinte pe toți românii”.

„Este aici în stânga mea, vi-l prezint. Numele lui este Ion și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei «noi». Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a mai precizat și faptul că ION a fost gândit în faze, iar acum este în etapa de învățare. Proiectul nu implică resurse din partea statului român și a fost conceput de cercetătorii din marile universități ale țării. ION va scana postările din social media, le va prioritiza și apoi le va prezenta cabinetului premierului, în funcție de numărul de like-uri și comentarii. „Ulterior, va fi efectuată extragerea din postările relevante a temelor de interes folosind metode de Natural Language Processing și Deep Learning". 

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja a explicat cum vor fi trasmise informațiile din mediul online către ION. Cetățenii români trebuie să îi dea tag, folosind  @noisuntemion  pentru a aduce în atenția premierului anumite probleme. 

„Un al doilea canal este cel în persoană. Deci robotul pe care l-aţi văzut astăzi la şedinţa de guvern va avea un parcurs la nivelul ţării, va merge în comunităţi mici, în comunităţi mari, la evenimente publice, la metrou, poate în mediul academic şi acolo va putea prelua în persoană tot ceea ce românii îi spun. Pe baza tuturor acestor informaţii, plus cele de pe site-ul ion.gov.ro, se vor face aceste analize şi sinteze", a mai precizat el. 

Citește și: Sebastian Burduja, despre o interzicere a TikTok pentru instituţii din România, precum Senatul: "Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituţiile implicate"

Site-ul ion.gov.ro a picat după anunțul premierului Nicoale Ciucă 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că şi forma online -  ion.gov.ro  - este deja activă și a înregistrat numeroase accesări imediat ce premierul l-a prezentat pe ION în cadrul ședinței de guvern. Robotul nu consumă mai mult de un server și nu ar trebui să fie vulnerabil la atacurile cibernetice, beneficiind de toate măsurile de siguranță. Cu toate acestea, după ce Nicolae Ciucă l-a prezentat pe ION, se pare că site-ul a avut primele dificultăți tehnice, deoarece nu se încărca şi dădea erori.  

Echipa de experți a lucrat voluntar pentru proiectul ION și, deoarece are capacitatea de a învăța, pe măsură ce va fi folosit va acumula și mai multă informație pentru o și mai bună conectare cu oamenii.