• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Cum îți alegi rochiile în funcție de codul vestimentar și de eveniment?

Cum îți alegi rochiile în funcție de codul vestimentar și de eveniment?
Îți amintești scenă din Bridget Jones, în care Bridget apare la o petrecere în grădină într-o ținută care este total nepotrivită?

Nu e nimic mai enervant decât să te prezinți la un eveniment și să-ți dai seama că ești cea mai ciudată de la petrecere pentru că nu ai înțeles codul vestimentar. Pentru a preveni acest lucru, ți-am pregătit un ghid în care îți explicăm în detaliu ce coduri vestimentare există și ce anume ar trebui să porți pentru a urmă codul vestimentar corect. Astfel știi exact ce să îmbraci la următoarea nuntă, petrecere, eveniment de afaceri sau la o aniversare.

Cod vestimentar White Tie

Cravată albă (white tie) este cel mai formal cod vestimentar, de obicei rezervat galelor precum gala MET, evenimentele regale și evenimentele pe covorul roșu, cum ar fi Premiile Oscar. Trebuie să ne gândim la siluete clasice și elegante și la țesături luxoase și festive. Pentru un eveniment White Tie, alege o rochie de bal sau în stilul anilor ‘40 până la podea. Poate fi fără mâneci sau fără bretele și sunt permise și decolteurile adânci.

Amintește-ți faptul că acest cod vestimentar se referă la eleganță. O idee bună pentru ținutele White Tie sunt mănușile lungi care ajung peste cot sau o capă frumoasă în jurul umerilor. Alege o pereche foarte elegantă de pantofii și bijuteriile cele mai extravagante. Poți crea o rochie pentru un eveniment White Tie la Croitorie Picasso.

Cod vestimentar Black Tie

Codul vestimentar Black Tie este puțin mai puțin elegant decât White Tie, dar totuși destul de formal.

Acest cod vestimentar este adesea rezervat pentru gale, nunți, ceremonii de premiere și se referă de obicei pentru evenimentele de seară care au loc după ora șase. Deși există mai multă libertate pentru doamne în cadrul acestui cod vestimentar, totuși acestea trebuie să arate șic. O versiune șic a unei rochii de cocktail ar putea fi posibilă, dar și aici este necesară adesea o rochie lungă de seară până la podea. Va fi o cină în timpul acestui eveniment? Atunci o rochie lungă este obligatorie.
Picioarele goale nu sunt permise, așa că colanții sunt o necesitate la alegerea rochiei de cocktail. Ceasurile sau o geantă mare sunt, de asemenea, un “nu” absolut. Așa că alege un clutch frumos!

Cod vestimentar Creative Black Tie

Acest cod vestimentar poate fi puțin confuz la prima vedere. Pe scurt, înseamnă că, deși codul vestimentar este încă formal, există mai mult spațiu pentru a-ți exprima propriul stil. Experimentează cu diferite texturi, culori și modele.

Nu trebuie însă să exagerezi. Renunță la o rochie modestă pentru o rochie mai distractivă, dar mai formală. De asemenea, poți purta o rochie până la genunchi, o fustă de bal din satin cu un pulover sau o bluză de cășmir, sau pantaloni de smoking cu top de mătase.

Black Tie opțional sau „doar” cod vestimentar formal

Black Tie opțional, sau uneori numit doar „formal”, este puțin mai puțin formal decât Black Tie. Invitația este să vii îmbrăcată frumos și să îți amintești că Black Tie este întotdeauna pentru evenimentele de seară. „Rochia maxi” de vară nu este cu siguranță ceea ce trebuie. Apropo, asigură-te că înainte de a alege acest stil vestimentar ești sigură că scrie pe invitație Black Tie opțional și nu Black Tie! Deci, o rochie de seară drăguță, ceva mai discretă, până la podea, o rochie de cocktail mai formală, cu tivul asimetric la înălțimea gleznelor sau a genunchilor sau un costum șic drăguț sunt perfecte. Gândește-te la țesături frumoase și bogate, cum ar fi mătasea, satinul sau catifeaua și la accesorii strălucitoare.

Cod vestimentar semi-formal

Undeva între formal și informal, acest cod vestimentar depinde în mare măsură de momentul evenimentului. Adesea este ideal pentru nunți, petreceri de vacanță și unele restaurante mai luxoase. Este de fapt un fel de variantă de weekend de business casual și, de asemenea, o variantă ceva mai informală a codului vestimentar de cocktail. Aici evită rochiile lungi de bal! Acest cod vestimentar este festiv și îngrijit, dar nu exagerat. Este o categorie destul de largă în ceea ce privește opțiunile pentru femei. Poți opta pentru o rochie midi sau maxi frumoasă, o rochie de cocktail până la genunchi, o rochie neagră, o fustă și top elegant sau chiar la pantaloni cu o bluză elegantă. De asemenea, ține cont de locația și ora evenimentului în ceea ce privește culoarea: pentru zi este mai bine să optezi pentru culori deschise.

Cod vestimentar de cocktail

Acest cod vestimentar are propria rochie: rochia de cocktail, desigur! Acest cod vestimentar este pentru o gamă largă de petreceri și se adresează mai mult doamnelor. Festiv, deschis, dar nu prea formal! Rochia de cocktail ajunge la sau chiar deasupra genunchiului. De asemenea, poți alege să porți o salopetă drăguță sau pantaloni/fustă cu o bluză specială. Picioarele goale sunt permise pentru aceste tipuri de evenimente și îți poți completa ținuta cu tocuri stiletto și bijuterii statement.

Cod vestimentar Tenue de Ville

Codul vestimentar Tenue de Ville este oficial destinat zilei, de exemplu pentru nunți, vernisaje sau petreceri în aer liber, fiind oarecum formal. Înseamnă literal „ținută de oraș” și vine de pe vremea când oamenii încă se îmbrăcau formal când ieșeau. Acest cod vestimentar este îngrijit, dar nu neapărat șic. Este un stil elegant. Acest cod vestimentar este folosit pentru un look festiv, dar confortabil. Alege un articol vestimentar în care te simți confortabil: o rochie până la genunchi, tocuri și o geantă asortată, sau un costum subțire cu tocuri înalte și o geantă de mână. Acest cod vestimentar este sofisticat și mai discret.

Acestea sunt cele mai cunoscute coduri vestimentare pentru evenimente. Ideea este că tu să respecți ceea ce scrie pe invitație sau să întrebi gazdele cum trebuia să fie ținută ta. Astfel nu te vei prezența precum Bridget Jones la petrecere.