Close sidebar
Stiri

Cum ne putem proteja de virusul West Nile? Primul caz de infectare a fost confirmat în București

INSP anunță prima infectare cu West Nile din 2024 [Sursa foto: freepik]

Țânțarii care transmit virusul West Nile au fost depistați în patru sectoare din Capitală. Iată care sunt simptomele în cazul infectării.


In articol:

Temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează după perioadele cu ploi abundente, favorizează apariția anumitor boli, printre care și West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar. Primul caz de infectare de anul acesta a fost depistat în București.

Ulterior, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat măsuri de monitorizare și pentru prevenirea răspândirii virusului. Iată cum ne putem proteja.

Citește și: În ce relații au rămas Claudia Iosif și Dorian Popa după despărțire: „Nu mai avem nimic de împărțit”

Ce simptome apar în urma infectării cu virusul West Nile?

Țânțarii care transmit virusul West Nile au fost depistați în patru sectoare din București.

„De la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 25.07.2024 s-a înregistrat 1 caz confirmat de infecție cu virusul West Nile. Cazul s-a înregistrat la următoarea grupă de vârstă: 60-69 de ani”, a transmis INSP.

Ce simptome apar în urma infectării cu virusul West Nile?
Cum îți dai seama că te-a înțepat un țânțar care transmite virusul West Nile? [Sursa foto: freepik]

Virul West Nile a fost identificat pentru prima dată în Uganda, la un pacient din West Nile, astfel că de aici și-a luat și denumirea. Deși a apărut pe teritoriul Africii, de-a lungul timpului au fost depistate cazuri de îmbolnăviri și în Europa sau America de Nord. Specialiștii anunță că schimbările climatice, intensificare circulației de călători și mărfuri sunt principalele cauze ale răspândirii virusului. 

Până în acest moment nu au existat cazuri documentate, care să rezulte că virusul se poate transmite de la om la om. Infecția se răspândește la om în urma înțepăturilor de țânțari, care le dau de cap românilor în această perioadă.

Perioada de incubatie a virusului este cuprinsa in 3 si 14 zile. La majoritatea oamenilor, infecția cu West Nile este asimptomatică, însă există și cazuri care pot experimenta dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate. Severitatea infecției diferă de la om la om. 

Persoanele pot fi infectate cu West Nile la orice vârstă, însă mai expuse sunt persoanele trecute de 60 de ani sau cele care suferă deja de diverse boli, cum ar fi cancer, diabet sau boli renale. Recuperarea poate dura câteva săptămâni sau luni, în cazuri mai severe. Până în acest moment nu există un tratament specific sau un vaccin pentru a preveni infecția. Odată ce diagnosticul este pus de un medic infecționist, acesta poate recomanda medicamente care să țină sub control simptome precum febră, vărsături sau dureri de cap. 

Citește și: Connect-R, despre ziua în care l-a cunoscut pe Alex Velea și cum a început colaborarea lor: „Ne-am întâlnit într-un club, eram la început amândoi. El a venit la mine”

Cum ne putem proteja de virusul West Nile?
Recomandări pentru prevenirea infectării cu virusul West Nile [Sursa foto: freepik]

Cum ne putem proteja de virusul West Nile?

Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele recomandări în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile: