Șoferii din România trebuie să circule cu atenție sporită și să aibă grijă la încălcarea regulilor de circulație de când au fost introduse noile radare inteligente, care pot depista de la distanță viteza și pot identifica cu ușurință datele fiecărui vehicul. Numărul amenzilor a crescut considerabil pentru cei care nu sunt atenți la modul în care se deplasează pe drumurile din țara noastră. Conducătorii auto care nu respectă prevederile Codului Rutier se trezesc cu acestea acasă, prin poștă, fără să fie opriți în trafic. Din fericire, ei au la dispoziție câteva metode legale prin care își pot anula sancțiunile în instanță. Iată care sunt acestea.
Noile radare utilizate de polițiști sunt extrem de precise, astfel că șoferii care încalcă regulile de circulație sunt depistați imediat. Aceștia se aleg cu amenzi usturătoare, iar în unele cazuri și cu suspendarea permisului de conducere.
Dacă vor să anuleze amenda radar primită, șoferii trebuie să verifice cu atenție procesul verbal. Potrivit cancan.ro, orice informație scrisă incorect sau orice omitere poate constitui un bun motiv pentru a contesta sancțiunea. În cazul în care documentul cuprinde greșeli legate de agentul constatator, identitatea șoferului, datele de identificare ale vehicului sau locul încălcării legislației, atunci acesta poate fi anulat în instanță.
Șoferii au dreptul să ceară înregistrările care stau la baza sancțiunii. Dacă acestea nu sunt clare și mașina lor nu poate fi identificată, atunci amenda poate fi considerată nefondată. În plus, lipsa semnăturii polițistului pe fiecare pagină și neprecizarea clară a prevederilor legale încălcate pot duce, de asemenea, la anularea sancțiunii. Șoferii pot cere și să fie verificat radarul, astfel încât să se descopere dacă acesta este omologat și verificat periodic, conform prefederilor legale.
Sistemul e-Sigur de radare inteligente este operațional în toată țara de la data de 1 martie, astfel că șoferii care încalcă regulile de circulație nu mai au scăpare. Pe baza imaginilor surprinse de noile dispozitive, aceștia vor primi amenda acasă, prin poștă, fără să fie opriți în trafic. Autoritățile pregătesc 700 de astfel de radare pentru monitorizarea drumurilor. Conducătorii auto le pot observa la marginea drumului dacă sunt atenți, acestea fiind însoțite de fiecare dată și de o mașină inscripționată cu însemnele poliției.
Camerele vor putea identifica marca, culoarea mașinii, numărul de înmatriculare și chiar și fața c onducătorilor auto. Șoferii trebuie să știe că noile radare vor putea identifica încălcarea regulilor în trafic pe o distanță de peste 1 kilometru și pot măsura viteza în jumătate de secundă. Datele înregistrate vor fi descărcate într-un sistem la care au acces toate structurile de poliție, iar apoi va fi identificat proprietarul mașinii. Acesta are obligația de a comunica în cel mult 5 zile numele persoanei care a condus mașina pentru ca aceasta să poată fi sancționată în cele din urmă. Cei care refuză să identifice șoferul se pot alege cu amenzi usturătoare de până la 4.000 de lei și le va fi suspendat permisul de conducere.