După ce mai multe alimente au fost retrase de la raft în urma contaminării cu Salmonella, multe persoane se întreabă cum se pot feri de această bacterie, dar și cum își pot da seama dacă sunt infectate. Deși majoritatea persoanelor se pot recupera fără tratament în câteva zile, cei cu un sistem imunitar slăbit se pot confrunta cu probleme grave. Iată tot ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella.
Citește și: Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar fi de la țară
Salmonella este bacteria care provoacă boala numită salmoneloza, o infecție gastro-intestinală ce se manifestă prin diaree, febră și crampe abdominale. Această bacterie trăiește în intestinele oamenilor și animalelor și poate fi luată din diferite surse, fie prin consumul de alimente sau apă contaminată, fie prin atingerea animalelor infectate, a fecalelor sau a mediului înconjurător.
Unele persoane au șanse mai mari să aibă o infecție gravă cu Salmonella, din cauza unui sistem imunitar slăbit. De asemenea, infecția poate să apară într-o formă destul de gravă și la copiii sub 5 ani, sugarii care nu sunt alăptați, vârstnici, persoane care i-au anumite medicamente sau cele care suferă de diabet, boala hepatică, boală renală sau alte boli.
Majoritatea persoanelor care sunt infectate cu Salmonella au diaree, febră, greață, vărsături, dureri de cap și crampe abdominale. Simptomele încep să apară de obicei la șase ore sau până la șase zile de la expunerea la bacterie și durează între 4 și 7 zile.
Tratamentul cu antibiotice este recomandat în cazul unei infecții grave, persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, adulților cu vârste de peste 50 de ani care au probleme medicale, sugarilor sau vârstnicilor de peste 65 de ani. Una dintre posibilele complicatii ale infectiei cu Salmonella este artrită reactivă. Aceasta se tratează greu și unei persoane poate să îi ia luni sau chiar ani să se refacă. Unii oameni cu artrită reactivă dezvoltă iritații la nivelul ochilor și dureri la urinare.
Citește și: Cum scăpăm de ploșnite? Soluții pe care le putem aplica și modalități de prevenire a unei posibile invazii
Pentru a preveni infecțiile cu Salmonella, specialiștii recomandă spălarea mânilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde după atingerea cărnii, în special cea de pasăre, a ouălor, a peștilor și crustaceelor crude sau insuficient gatite sau sucurilor acestora. De asemenea, se recomandă spălarea cu apă fierbinte a ustensilelor de bucătărie sau a suprafețelor ce au atins aceste alimente.
Cei care vor să se ferească de această baterie trebuie să își dezinfecteze bucătăria, dar și să separe carnea de pasăre, ouăle, peștele sau crustaceele crude de restul alimentelor pe care le cumpără din magazine, de cele pe care le au în casă, precum și de cele gata de consum. În plus, ouăle ar trebui să fie păstrate în frigider într-un recipient separat de restul mâncării.
Este foarte important să folosim tocătoare diferite pentru fructe, legume și carne. De asemenea, mâncarea gata de consum nu se pune pe o farfurie pe care au fost puse anterior alimentele crude. Infecția cu Salmonella poate să apară și din cauza consumului de carne sau ouă crude sau care nu sunt gătite corespunzător, astfel că se recomandă o atenție deosebită în timpul preparării.
Nu se recomandă consumul preparatelor cu lapte nepasteurizat. Alimentele trebuie să fie cumpărate din surse sigure, iar fructele, legumele și ouăle trebuie să fie spălate de fiecare dată. De asemenea, cei care vor să stea departe de o posibilă infecție trebuie să își spele mâinile când trec de la prepararea unui produs la altul.