Close sidebar
Stiri

Cum să faci economii la lumină? Idei pentru o factură mai mică la electricitate

Cum să faci economii la lumină

Odata cu scumpirea facturilor la electricitate, oamenii cauta tot felul de metode de a plati mai putin.


In articol:

Iata cateva idei pentru o factură mai mică la electricitate 

Evita sa lasi becurile aprinse in spatiile in care nu stai.

Profita de leduri si formele variate in care sunt disponibile. Un bec led de 800 de lumeni consuma in medie 9.5W, in timp ce unul economic de 900 lumeni consuma 15W.

O diferenta de 5.5W pe ora pe care o poti reduce din calcule printr-o inlocuire simpla a becurilor.

E adevarat ca pretul de achizitie este dublu, ledurile fiind aproximativ 40 de lei, in timp ce optiunile economice costa 20lei, dar merita investitia. La 8 becuri schimbate in casa iti recuperezi banii in maximum 4 ani, cu 4 ore de consum mediu pe zi, in conditiile in care, la aceasta rata de folosire, ledul iti ofera pana la 10 ani de utilizare.

Citeste si: „Dimineaţa cu noi”. Ziua bună începe cu Bursucu, Viviana Sposub şi George Tănase!

Incearca sa iti eficientezi modul de folosire a aparatelor. Pune masina de spalat in miscare doar cand ai cu adevarat nevoie. Nu o folosi pentru 2 – 3 haine. Fiecare program de 1.5 ore inseamna aproape 1.5kW, iar 4 ture pe saptamana inseamna 24kW pe luna doar pentru spalar rufele.

Cum să faci economii la lumină
Cum să faci economii la lumină

Televizoarele consuma putin, in jur de 40 – 60W/h, dar asta daca nu-l uiti deschis toata ziua sa-ti tina de urat.

Citeste si: George Tănase, primele declaraţii despre rolul de prezentator al matinalului „Dimineața cu noi”: „În curând voi folosi replica preferată a părinților mei din copilărie”

Din factura de curent electric, aproximativ 30% din costuri sunt determinate de iluminat si 70% de dispozitivele electronice din locuinta.

Pana aici, nimic neasteptat, dar, stiai ca multe dintre aparate consuma curent chiar si atunci cand sunt oprite, daca le lasi in priza?

Printre ele se numara incarcatoarele de telefoane mobile, cuptorul cu microunde, in special daca are usa deschisa, calculatoare si laptopuri, tot ce inseamna aparat electrocasnic dotate cu cronometru, televizorul (consuma in medie intre 13 si 48.4 watti cand este stins, dar lasat in priza) si aparatul de cafea. Acestea sunt doar cateva exemple.