Close sidebar
Stiri

Cum să profiți la maxim de legumele care apar în grădina ta? Iată 5 recomandări utile!

Cum să profiți la maxim de legumele care apar în grădina ta [Sursa foto: unsplash.com]

Când apar primele legume în grădină poți spune că rezultatele muncii tale sunt bune și se conturează din ce în ce mai mult abilitățile de mic fermier. Atât plăcerea de a munci pământul, cât și dorința de a obține recolte din propria producție te determină să lucrezi permanent în vederea îndeplinirii obiectivelor.


In articol:

Chiar și cea mai mică roșie pe care o culegi prima dată te bucură și te impulsionează să cauți soluțiile cele mai bune pentru a obține recolte bogate. Dacă vrei să afli detalii despre păstrarea legumelor vei descoperi în continuare recomandările utile.

Culege legumele la momentul oportun!

Fiecare specie are perioada proprie de vegetație, motiv pentru care vei avea grijă să îngrijești legumele în mod corespunzător. Dacă ții cont de condițiile de temperatură, umiditate și sol, vei observa eficiența muncii prin apariția primelor roade. 

Rotația culturilor este esențială în vederea obținerii unor rezultate optime și de aceea vei avea în vedere permanent acest aspect important. Pregătirea terenului necesită o atenție deosebită încă din toamnă, când se afânează solul spre a fi pregătit pentru plantat.

Imediat după semănat trebuie să folosești un erbicid pentru legume în vederea combaterii buruienilor. Deoarece buruienile pot consuma hrana și apa din sol în detrimentul plantelor cultivate, acestea se combat înainte sau imediat după însămânțarea terenului, conform recomandărilor specialiștilor de la hectarul.ro și a instrucțiunilor de pe ambalajele produselor. Udarea periodică sau la nevoie vor eficientiza procesul de creștere și dezvoltare a plantelor cultivate. În plus, recoltarea legumelor se poate începe etapizat, în funcție de gradul de maturare al acestora.

Cum păstrezi legumele pentru iarnă? Iată cele 5 recomandări utile!

Păstrarea legumelor se realizează în funcție de specia cultivată, de dorința fiecărei persoane și de disponibilitatea de timp.

- Păstrarea în stare proaspătă a legumelor (roșii, vinete, castraveți, broccoli, morcovi, dovlecei) în frigider sau în cămară pe timp limitat deoarece acestea sunt perisabile;

- Uscarea legumelor pentru consum (ceapă, usturoi) este deosebit de benefică pentru prevenirea apariției mucegaiurilor sau altor probleme;

- Congelarea legumelor este metoda optimă pentru majoritatea legumelor însă, ai nevoie de suficient spațiu în acest sens. Este ideal să folosești cutii sau pungi pentru congelator pe care să le etichetezi cu denumirea, data recoltării și data congelării;

- Conservarea legumelor prin tratare termică sau utilizarea unor soluții practice de păstrare, precum: murături, zarzavaturi, păstrare la sare;

- Păstrarea în nisip a unor legume (morcovi, cartofi) este mai rar folosită însă, este o metodă destul de eficientă.

În funcție de modul de păstrare al legumelor vei avea pe tot parcursul anului un surplus de vitamine și minerale în cămara ta datorită proprietăților nutritive ale acestora. Dacă ai legume în exces sau ai insuficient timp pentru a le conserva, există încă o soluție practică: să le dăruiești și prietenilor din roadele muncii tale. În plus, le poți oferi soluții eficiente de păstrare, în cazul în care nu le consumă imediat.

În concluzie, dacă pornești la drum spre o agricultură ecologică și responsabilă este important să respecți obiectivele stabilite pentru a te bucura de roade bune și bogate.