Gheorghe Turda este un nume de referință în muzica populară românească. Artistul și-a început cariera în anii '70 și a devenit rapid unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară din România. Vocea sa distinctivă și repertoriul bogat, ce cuprinde cântece din diverse zone folclorice ale țării, i-au adus recunoașterea atât la nivel național, cât și internațional.
Gheorghe Turda și-a strigat nemulțumirea cu privire la noile generații de artiști. Înterpretul de muzică populară consideră că mulți dintre ei nu au voce și nu sunt talentați. Din acest motiv, el susține ideea reintroducerii atestatului de liber profesionist, care ar facilita o selecție mai riguroasă și ar asigura că doar cei cu adevărat dedicați și pregătiți pentru cariera muzicală pot activa în acest domeniu.
Gheorghe Turda s-a arătat deranjat de comparațiile pe care alți cântăreți le fac între ei și artiști consacrați precum el, Maria Ciobanu sau Irina Loghin. Artistul este surprins de faptul că acești interpreți se consideră pe un piedestal egal cu al său sau al colegilor săi de breaslă, deși diferențele în experiență și contribuția la patrimoniul muzicii populare românești sunt semnificative. Turda se întreabă cum pot aceștia să se considere la același nivel profesional cu artiști care au dedicat decenii întregi muzicii tradiționale și au devenit embleme ale acestui gen. „Păi, cum să se compare oricine, orice nonvaloare, cu mine și cu Maria Ciobanu, cu Irina Loghin sau cu alți artiști importanți, cu voci lucrate, muncite, reale talente? Păi, dacă voce nu ai, studii nu ai, ce cauți pe scenă? Dai examen, dacă treci, figurezi pe un afiș de spectacole! Sau crezi că, dacă îți cumperi un costum popular din piață și-ți pui și o curea în brâu, gata, cânți perfect muzică populară și faci parte din lumea artistică?”, a mai spus interretul de muzică populară.
Citește și: Gheorghe Turda împlinește 76 de ani: "Îmi sărbătoresc ziua de naștere prin muncă"