Close sidebar
Stiri

Cum se acordă prioritate în sensul giratoriu? Prevederile din Codul Rutier 2022

Cum se acordă prioritate în sensul giratoriu

Una din primele lecții pe care le înveți la școala de șoferi este cum se acordă prioritate în sensul giratoriu.


In articol:

Indicatorul de sens giratoriu este încadrat din punct de vedere legal în grupa indicatoarelor de obligare. Acest lucru ne spune că în interiorul sensului giratoriu avem o direcție de deplasare circulară în jurul „insulei” sensului giratoriu. Mai exact urmăm direcția de mers dată de săgeți. Deci, la intrare, precum și în interiorul sensului giratoriu direcția de mers nu se schimbă, este mereu înainte.

Acest aspect îl putem înțelege și din definiția indicatorului (unde spre deosebire de alte indicatoare din această categorie nu se menționează nimic despre schimbarea direcției de mers):

„Se amplasează înaintea unei intersecții cu sens giratoriu sau pe zonă circulară din mijlocul intersecției. La întalnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să acorde prioritate vehiculelor care circulă în interiorul intersecției.”

Pentru o bună înţelegere a sensului giratoriu încercaţi să îl priviţi ca un drum desfăşurat cu sens unic, care se intersectează cu străzi fără prioritate doar din partea dreapta

Citeste si: Codul Rutier 2022: Ce sancţiuni primeşte dacă circuli fără ITP?

Cum se acordă prioritate în sensul giratoriu
Cum se acordă prioritate în sensul giratoriu

Drepturi sens giratoriu

Având în vedere că, așa cum este menționat în lege (Art55), sensul giratoriu este o intersecție dirijată avem dreptul de a efectua depășiri în sensul giratoriu.
Automat înseamnă că nu este interzisă schimbarea benzii într-un sens giratoriu.
Avem dreptul de a intra de pe orice bandă și de asemenea de a ieși de pe și pe orice bandă (deși recomandat este de pe b1, o să explicăm mai jos)

Citeste si: Codul rutier 2022: Ce amendă se aplică dacă te urci la volan după ce ai băut o bere?

Cum se acordă prioritate în sensul giratoriu
Cum se acordă prioritate în sensul giratoriu

Obligații sens giratoriu

Pe lângă obligația de a ceda trecerea (Art57) restul obligațiilor, se deduc din Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006:
-în sensul giratoriu, ca dealtfel în orice interscție, este interzisă oprirea voluntară a autovehiculului (Art. 142 pct f)
-deoarece în sensul giratoriu avem dreptul de a schimba banda, suntem obligați să ne asigurăm că manevra se poate executa în siguranță și trebuie să semnalizăm schimbarea de direcție;
-deoarece în sensul giratoriu avem dreptul

de a afectua depășiri, avem obligația să respectăm normele cu privire la depășire;
-deoarece când ieșim din sens schimbăm direcția de mers, trebuie să ne asigurăm că manevra se poate executa în siguranță și trebuie să semnalizăm;
-în sensul giratoriu trebuie respectată direcția de mers indicată de marcajul pe bandă (dacă asemenea marcaj există) Art83;
-în sensul giratoriu trebuie respectate marcajele de ghidare (în cazul în care acestea există). Direcția de mers este atunci dictată de marcaj și nu mai este circulară.