- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Cum se aleg Babele, la începutul lunii martie 2024? Tradiții și obiceiuri pentru prima lună de primăvara
La începutul lunii martie, românii își aleg „o babă” care le prezice dacă anul va fi unul fericit sau plin de necazuri. Această tradiție este legată de legenda Babei Dochia, asociată cu venirea iernii și care începe să își înlăture cele nouă cojoace după data de 1 martie, semn că vremea urmează să se încălzească. Până pe 9 martie, doamnele și domnișoarele își aleg „o babă” în funcție de data nașterii. Iată ce semnificație are aceasta.
Citește și: La mulți ani de 1 Martie 2024: Prima zi de primăvară să vă aducă noroc și bucurie
Cum se aleg Babele în luna martie și ce semnificații au?
Potrivit tradiției, românii au numit „babe” primele 9 zile ale lunii martie, astfel că a apărut obiceiul ca doamnele și domnișoarele să își aleagă „o babă”, pentru a afla cum va fi anul pentru ele.
Mai mult chiar, Babele din luna martie arată și firea persoanei care le alege. Așadar, dacă vremea este bună în ziua respectivă, atunci cea care a ales este generoasă, veselă și luminoasă, în schimb dacă ziua va aduce vreme rea, atunci persoana în cauză este rea și zgârcită.
Pentru a alege Babele există mai multe variante. Unele persoane le aleg după bunul plac, însă tradiția spune că ziua trebuie să fie aleasă înainte de data de 1 martie. O altă variantă este alegerea „babei” în funcție de data nașterii. Pentru cei născuți în perioada 1-9 martie, data nașterii devine baba aleasă pentru ei. Cei care s-au născut pe data de 10 sau după aceasta până la finalul oricărei luni, trebuie să își calculeze baba.
De exemplu, o persoană născută pe data de 11 trebuie să adune cele două cifre, rezultând că baba acesteia va fi pe 2 martie.Tradiții și obiceiuri pentru luna martie 2024
Începutul primăverii este încărcat de o mulțime de tradiții și obiceiuri. Pe data de 1 martie, doamnele și domnișoarele primesc mărțișoare în semn de respect și apreciere de la apropiați, pe care le poartă toată luna, iar ulterior le agață într-un copac, deoarece se crede că acest obicei le va aduce noroc și bunăstare. Se spune că cine poartă mărțișor în prima zi a lunii martie va fi norocos și ferit de rele tot anul, în timp ce cei care ignoră această tradiție vor avea parte doar de ghinion.
În zona Dobrogei, mărțișorul se poartă până la venirea berzelor, moment în care oamenii îl aruncă spre cer pentru a avea noroc. În alte zone, acesta este atârnat de uși, ferestre sau coarnele animalelor, deoarece se spune că alungă duhurile rele. În Moldova, bărbații sunt cei care primesc mărțisoare pe data de 1 Martie, urmând ca aceștia să ofere, la rândul lor, femeilor din viața lor, mărțisoare pe data de 8 Martie.
În tradiția populară, luna martie reprezintă momentul în care se încep muncile agricole, astfel că în această perioadă, gospodarii își curăță livezile și grădinile. De asemenea, se spune că dacă nu plouă în prima lună a primăverii, atunci gospodarii vor avea o recoltă bogată de grâu.